A fiatalokon kísérletezik ki az új szabályokat

A nemzetközi szövetség belátta, hiba lenne az olimpiáig változtatni a kötöttfogás szabályait a felnőtteknél.

Deák Zsigmond
2015. 04. 10. 4:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég, amikor a kötöttfogásúbirkózó-válogatott keretedzésén jártunk, már a tervezett új szabályok szerint zajlott a foglalkozás, mert bár Struhács György szakágvezető hangot adott a fenntartásainak, úgy volt vele, jobb minél előbb beleszokni.

Nos, az utolsó tesztversenynek számító lengyelországi U23-as Európa-bajnokság tapasztalata némileg megingatta a nemzetközi szövetség döntéshozóit, hiszen az új verdikt szerint a 2016-os riói olimpiáig a felnőtteknél nem módosítanak az eddigi rendszeren, az utánpótlás-korosztályokban viszont igen. A hazai szövetség részéről Bacsa Péter ügyvezető és Komáromi Tibor szakmai alelnök egyaránt ott volt a magyar részről öt bronzérmet és négy ötödik helyet hozó U23-s Eb-n.

„A kötöttfogásra négy-öt évente ráfér a módosítás, mert addigra a többség megtanulja, hogyan kell kevésbé látványosan, inkább védekezve sikert elérni. Úgy érzem, a 2013-as szabályváltozások telitalálatnak bizonyultak, s nem is voltak olyan régen; most kiderült, hogy az új elképzeléseken még csiszolni kell. Ezt belátta a nemzetközi szövetség vezetése, ezért a felnőtteknél nem vezette be az újításokat alig másfél évvel a riói olimpia előtt” – mondta a korábbi szabadfogású Eb-ötödik, nemzetközi bíróként is működő Bacsa.

Komáromi kötöttfogásban lett háromszoros világbajnok, Eb-győztes, olimpiai ezüstérmes, majd dolgozott szövetségi kapitányként is. „Volt már próbálkozás arra a kilencvenes évek elején, hogy kivegyék a leküldést, de akkor még rendesen tették alá állásból a kart, s próbálták levinni az ellenfelet, most meg inkább csak arra szorítkoznak, hogy kitolják a másikat a szőnyegről, mert az is pontot ér. Arra is felhívnám a figyelmet, hogy az utánpótlásból a felnőttek közé érkező fiataloknak nehéz lesz átállniuk más szabályokra, akad néhány ellentétes szituáció” – magyarázta a szakember.

Információink szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság részéről jöhetett a nyomás a térdelő helyzet kivételére, inkább „esztétikai”, mintsem szakmai okokból. 2013-ban, amikor a birkózás kis híján kiesett az ötkarikás játékok programjából, sikerült a józan ész mentén módosítani, nem ártana e vezérelvnél maradni. Mert ha nincs leküldés, jóval kisebb az esélye például annak a tökéletes védekezésnek, majd a második menet elején a tusgyőzelemmel végződő fordított kiemelésnek, amelyet Lőrincz Tamás mutatott be a 71 kilósok tavalyi Eb-döntőjében:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.