Olimpiai bajnoki poénok: erős, ügyes, szép

Nem állt meg a birkózás „fazonigazítása”, kérdés, előnyére vagy hátrányára változik-e a sportág.

Deák Zsigmond
2015. 03. 20. 3:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új fővárosi otthonában, a Körcsarnokban lestük meg a kötöttfogású birkózóválogatottat, amelynek tagjai már a leendő szabályoknak megfelelően, kiváló hangulatban tették a dolgukat: sportági kifejezéssel élve dobálták egymást, mint pásztor a botját.

Csináljatok nehézsúlyú hidat is! – süvíti a Körcsarnok légterébe Repka Attila, erre a kötöttfogású birkózóválogatott tagjai elkezdenek fetrengeni a hátukon A vidám hangulat tehát adott, főképp, ha egy olimpiai bajnok mondja be a poénokat, márpedig 1992, Barcelona aranyérmese ebben és foglalkozás levezénylésében is igen elhivatott. A másik edző, Takács Ferenc – Feri bá feliratú pólóban, noha 46 éves és nincs ősz hajszála – inkább a nehezebbeket egrecíroztatja, Struhács György szakvezető ritkábban szól, de akkor meghallja mindenki. Ő egyébként közben beszélget is, méghozzá velünk sok mindenről, s valahogy megnyugtató hallani józan felfogását az élet minden terén.

Mondjuk most épp nem annyira nyugodt, mert a birkózás a 2013 sokk kiheverése (a NOB kikerülésre jelölte az olimpiai programból, de visszaküzdötte magát) és az előnyükre fazonírozott szabályok után újra beleesni látszik régi hibájába. „Nem igazán értem, miért kell változtatni újra, hiszen nemrég megtették, ráadásul szerintem jól, sok volt az akció, látványosabb lett a kötöttfogás. Most meg ” Struhács füstölgése érthető, hiszen többek között újra megszüntetnék a leküldést („Amikor ez korábban bejött, egy kivételével az összes vb-döntő 0-0-ra végződött” – elemez a kapitány), eltörölnék a leléptetést, s minden második intés után járna egy pont („Ha az elején véletlenül elhajítanak, nem tudod lehajtani a passzív ellenfelet, tíz intés kellene hozzá”). Direkt kitolásért nem jár pont, a támadó felet viszont nem büntetnék, ha akció közben kilép a szőnyegről („Ez mondjuk nem baj, Lőrincz Tominak így szállt el egy világversenye”).

További részletekbe nem mennénk bele, különben is, még zajlanak a tesztversenyek – ilyen lesz például a közelgő U23-as Európa-bajnokság Lengyelországban – de azért szakembereink tapasztalataik alapján sejtik, hogy érdemes már az új regulák mentén készülni. A súlyos vállsérülést szenvedett Módos Péter (jövő szerdán műtik), a bokáját fájlaló Lám Bálint és betegeskedő Kozák István kivételével mindenki edz keményen, a szombathelyi Magyar Nagydíjat kihagyó Lőrincz fivérek, a 2009-es világbajnok Kiss Balázs és tavalyi vb- és Eb-győztes Bácsi Péter is.

Utóbbinak a tréning gerincét alkotó tesztmérkőzésekre nem nagyon akad jelentkező ellenfele, Repka tudja, hogy miért: „Mert annyira erős, ügyes és szép vagy ” A Fradi kiválósága valóban megszorongatja a végül neki jutókat, s ha valaki akciózni tud ellene, régi jó szokás szerint azonnal kamatostul visszaadja, elvégre presztízs is van a világon. Mi pedig arra gondolunk, hogy az Eb-5. s folyamatosan fejlődő Szabó Lászlóval mekkorát fog csatázni a válogatón, hiszen az olimpia érdekében ezúttal le kell fogynia az ötkarikás programban nem szereplő 80 kilóból 75-re.

A hat szőnyegen bőven elférnek a küzdő felek, pedig a szlovák válogatott és az Eb-re készülő utánpótlásgárda tagjai is itt izzadnak, nyilvánvaló, hogy a Nemzeti Sportcsarnok Müller Ferdinánd terme (amely a vívóké lett) után az új fővárosi otthonnak számító Körcsarnok kellemesebb, tágabb környezet. Nem beszélve néhány lepukkant birkózóteremről Az új sportági vezetés nem véletlenül tűzte zászlajára többek között az infrastrukturális fejlesztést, bár még a Körcsarnokon is csiszolni kell úgy ötvenmillió forintért (a közeljövőben indítják a közbeszerzési pályázatot). A kiszolgálóhelyiségek a húsz évvel ezelőtti, női kézilabda-Eb miatti felújítás óta valóban eléggé kiszolgáltak, no meg – noha a mérések nem mutattak egészségügyi kockázatot – az állítólagos azbesztet is eltávolítják majd az épületből. S akkor aztán Tata mellett Pesten sem lesz gond az edzéssel.

Amit most hagyományos módon levezetés és ugrálókötelezés zár, Kiss Balázs, alias Balu vastag kötelek és láncok segítségével fejleszti már így is tiszteletre méltó erejét. Sőt, még pózol is fotósunknak, akit azonnal körbevesznek a többiek és rá akarják venni, hogy a legcikisebb képeket tegye fel a napisz r fantázianevű internetes honlapra, s akkor amit eszik, iszik Kiss erre kijelenti, hogy az összes fotót kitöröltette, erre nagy a nevetés, tudják, a már-már veterán klasszis mestere a médiamegjelenésnek. Hiába, mi is róla tettünk be képet!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.