Gyurta Dani Kazanyba már Széles Sándorral utazna

Nem volt realitása a 2021-es vb-indulásnak.

Ch. Gáll András
2015. 04. 10. 2:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Monstre sajtótájékoztatót tartott a minap a Magyar Úszó Szövetség abból az apropóból, hogy 800 nap múlva kezdődik a 2017-es budapesti vizes-világbajnokság. Az összejövetelen ott volt a legsikeresebb aktív magyar úszó, a minden létező címmel büszkélkedő Gyurta Dániel, aki nyilatkozott honlapunknak. A 200 méteres mellúszás olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnoka (rövid pályás sikereit most mellőznénk) pénteken indul a floridai Fort Lauderdale-be, idén immár másodszor, háromhetes edzőtáborozásra.

– Egykori mentora, edzői példaképe, Széchy Tamás idejében még különféle mikro-, mezo- és makrociklusokra oszlott az idény, a mostani miami edzőtábort hogyan tudjuk elhelyezni ebben a koordináta-rendszerben?
– Széles Sanyi bá\' – aki mellesleg Széchy Tamás keze alatt sajátította el a szakmát – másképp osztja be az évet, nála – azaz nálunk – van egy hosszú felkészülési időszak, amelynek az utolsó három hete lesz ez az amerikai 21 nap, s aztán kezdjük meg az augusztusi kazanyi világbajnokságig tartó versenyzést a Mare Nostrum sorozattal. Egy hónappal a vb előtt lesz az új győri uszodában az országos bajnokság, egy hétig tart, sajnos

– Miért sajnos? Gondolom, modellezni akarják a világbajnokságot, amely szintén hétnapos.
– Ez rendben van, de például a mezőnyt hogyan lehet modellezni? Az a baj, hogy egy ilyen hosszú versennyel értékes három-négy nap esik ki a felkészülésemből, pár héttel az esztendő főversenye előtt. Azaz csak esne, mert a bajnokság alatt is edzeni fogunk, leszámítva a három mellúszó szám napjait.

– Tehát a slágerszámaiban indul Győrben?
– Természetesen. A világbajnokságnak különben számomra kedvező az időbeosztása, mivel két nap pihenőm lesz a 100 m mell döntője és a 200 m mell előfutama között. Az 50 m mellről még nem döntöttem, de azt hiszem, nem erőltetem, úgyis ott van még harmadik számnak a 4×100 m vegyes váltó.

– Széles Sándor ott lesz Kazanyban, vagy csak Virth Balázzsal és Kovácshegyi Ferenccel utazik a világbajnokságra?
– Bízom benne, hogy ott lesz. A közelmúltban nem volt jól, de most már felépült, legalábbis úgy tudom. Persze a gyengélkedése alatt is az ő edzéstervei alapján készültem. Jó úton járok, az eddigi edzések jól sikerültek, leszámítva a Budapest-bajnokság alatt összeszedett vírust, de most már újból teljes erővel edzek.

– Milyen időre lesz szüksége Kazanyban?
– Valószínűleg meg kell javítanom az egyéni csúcsomat, a 2:07.23 percet, ma már sokan képesek ilyen vagy ehhez közeli időkre. Itt már nincsenek akkora tartalékaim, mint a 100 m mellen, ahol még komoly javulást várok magamtól.

– El tudja képzelni azt, hogy Kazanyban, de még inkább jövőre, a riói olimpián olyasvalaki tűnjön fel, akit most még nem is ismerünk?
– Minden további nélkül. Miért, én nem ilyen voltam a 2004-es athéni olimpián, ahol 15 évesen ezüstérmet szereztem?! Itt van például a kazah Dmitrij Balangyin, aki tavaly 19 évesen a semmiből előbukkanva megnyerte mindhárom mellúszó számot az Ázsia-bajnokságon, és 200-on 2:07.67 perces idővel győzött. Vagy a britek – Murdoch, Peaty –, akik a nemzetközösségi játékokon robbantottak.

– Mennyire befolyásolják a vetélytársak eredményei?
– Semennyire és nagyon is. Olyan értelemben semennyire, hogy mi az edzőimmel 2003 óta, vagyis amióta a barcelonai világbajnokságon bejutottam az elődöntőbe, a magunk útját járjuk, nem hagyjuk, hogy erről bármi vagy bárki is letérítsen, s eddig minden minket igazolt. Másfelől szeretünk felkészülni valamennyi potenciális ellenfélből, nem szeretjük a meglepetéseket.

– Melyik volt élete legtökéletesebb úszása? Létezik egyáltalán tökéletes úszás?
– Nem, ilyen nincs, mindig lehet csiszolni rajta. De a tökéletest talán a 2013-as barcelonai világbajnokság 200-as döntőjében közelítettem meg a legjobban. Akkor úsztam a 2:07.23 perces világbajnoki és Európa-csúcsomat, de úgy érzem, ha Marco Koch jobban megszorít, pár tizeddel még jobbra is képes lettem volna. A 100 m mellen a londoni olimpián úsztam a legjobban, hajszállal maradtam le a dobogóról az 59.53 mp-es országos csúcsommal.

– Gondolom, ön is azok közé tartozik, akinek kapóra jött, hogy nem 2021-ben, hanem 2017-ben lesz a budapesti világbajnokság.
– Nyilvánvaló. 2021-ben 32 éves leszek, nem igazán ideális kor egy úszónak. Utólag már elmondhatom, hogy felelősséggel nem lehetett kijelenteni hét évvel a verseny előtt, 2014-ben, hogy mit fogok úszni, de még azt sem, hogy fogok-e úszni egyáltalán. Aki ezt meg tudja mondani, az menjen el jósnak. Én olimpiai ciklusokban gondolkodom, 2021 nemhogy a riói, hanem a tokiói olimpiai ciklus lezárulta után egy évvel lesz. A 2020-as olimpia még szerepel a terveimben, szenzációs lenne úszó létemre öt olimpián részt venni, de hogy utána még egy hatodik ciklusba is belevágjak

– Azt mondja, Tokió még szerepel a tervei között. Hát nem unja még a faltól falig tempózást?
– Mindennap úgy állok oda a rajtkőre, hogy amíg nem teher számomra az úszás, addig folytatom. Most annyira motivált vagyok, annyira ég bennem a tűz, hogy azt el sem tudom mondani, alig várom az újabb versenyeket. Amúgy is imádok versenyezni, engem a kihívások éltetnek, az újabb és újabb ellenfelek legyőzése. Hogy ez meddig lesz így, hogy mikor lobban el a láng, azt nem tudom megmondani. Lehet, hogy tíz év múlva, de az is lehet, hogy már holnap.

– Akkor inkább – ha lehetne választani – maradjunk az első változatnál!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.