Sosem várt ilyen nehéz szezon a magyar csapatokra

Dusjebajev Szegeden, a Veszprém Lengyelországban kezdi a hétvégén a Bajnokok Ligáját.

Arday Attila
2015. 09. 19. 4:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai kézilabdaéletet délnyugat felől szállták meg emberek, szakemberek, nem is akármilyenek. A kontinens szövetsége a szezon kezdetén körkérdést tett fel a férfi Bajnokok Ligájában szereplő csapatok edzőinek, kiket tartanak a legjobb kollégáiknak. A szavazás eredménye megdöbbentő: a legjobb hat tréner közül öten is spanyolok, vér vagy papír szerint. A legjobb pedig Talant Dujsebajev, a lengyel Kielce kirgiz származású, spanyol állampolgárságú vezetőedzője, aki mindezek mellett még magyar szövetségi kapitány is.

Dujsebajev ugyan tüzes természet – egy évtizede, a Ciudad Real játékosaként ezért nem volt népszerű nálunk, a tavalyi lengyel bajnoki döntőben pedig edzőként rontott rá Manuel Cadenasra –, de sokan tűzbe is mennek érte a kézilabdázók közül. Nem ismer játékosuralmat, miközben önmagában keresi a hibát, vállalja a felelősséget, ha a csapata nem remekel.

De mindennek köszönhetően nagyon is remekelt az előző szezonban; a Kielce bronzérmet szerzett a BL-ben, vasárnap pedig Szegeden kezdi meg a nemzetközi kupaidényt. A tavasszal negyeddöntőig menetelő Mol-Pick Szeged kerete alig változott, a megváltoztatott kiírásban viszont sokkal bonyolultabb lesz ilyen magasra eljutnia. Carlos Pastor mester (akit az edzők az ötödik helyre szavaztak) és fiai csupa nagy meccsre számíthatnak a csoportban, sikernek számít majd, ha odaérnek a továbbjutó hat hely valamelyikére. A Kielcétől legutóbb otthon és idegenben is kikaptak.

A veszprémiekre is lengyel lecke vár először, a Wisla Plock vendégeként. A Plock az egyetlen csapat, amely a legutóbbi szezonban megverte a későbbi győztes Barcelonát, természetesen a Plock is spanyol trénerrel készül (a negyedik legjobbnak választott Manuel Cadenassal), ahogy egyébként a magyar bajnokcsapat is. A szavazáson nyolcadik Carlos Ortega, a Veszprém vezetőedzője a klub honlapján dicsérte ellenfele indításait, de feltétlenül megcélozza a győzelmet. Ortega az első két hely valamelyikére szeretne odaérni az A-csoportban: az első hely közvetlenül negyeddöntőt ér, a második hely pedig viszonylag kellemes ellenfelet a nyolcaddöntőben (ebben az esetben a gyengébb C-D ágról kell majd valakivel megküzdeni a továbbiakban).

Két sikert már most elkönyvelhet a Veszprém: az arénájában a legjobb a hangulat az európai szövetség szavazása szerint, míg Nagy Lászlót beválasztották az álomcsapatba, nála több voksot csak Nikola Karabatic kapott, aki a Barcelona helyett immár a Paris Saint Germain irányító-átlövőjeként teszi nehezebbé a magyar együttes dolgát. Nagy Lászlóék célja a legutóbbi ezüstérem után csak az arany lehet, nyilvánvalóan odaadnák érte a fenti elismeréseket is.

Bajnokok Ligája. Férfiak. A-csoport: Veszprém, Kiel, Flensburg, Paris SG, Zágráb, Celje, Plock, Besiktas. B-csoport: Szeged, Barcelona, Kielce, Montpellier, Szkopje, Löwen, Kolding, Kristianstad (a csoportok első helyezettjei a negyeddöntőbe, 2-6. helyezettjei a nyolcaddöntőbe jutnak).

Program. 1. forduló, A-csoport, szombat: Wisla Plock (lengyel)–Veszprém, 16 óra (Sport1). B-csoport, vasárnap: Mol-Pick Szeged–Kielce (lengyel) 16.30 (Sport2).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.