Az év gólja, az évtized gólsorozata

Szeptemberben a Roma és a Bayern szurkolói ámultak, a magyarok a hálónál alkottak.

Arday Attila
2015. 12. 29. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy magyar–román mindig emlékezetes, akkor is, ha a meccsen nem történik semmi. Az Eb-selejtezőn – Szalay Ádám mérföldes bombáját leszámítva – szinte semmi sem történt a Ferencváros-stadionban, és ez megfelelt az előzetes várakozásoknak. Bernd Storck ugyanis már a meccs előtt bejelentette, neki megfelel az iksz, amivel nem lett népszerűbb. A románoknak annál is inkább jó volt, mert így bizonyossá vált, hogy egyenes ágon kijutnak az Eb-re.

A csata az Üllői úton zajlott, szó szerint, a hazai ultrák és a rendőrök között. Az ultrák egyre félelmetesebb légkört teremtettek a városban a nap folyamán, este pedig háborús övezet lett a Népliget. Elnézve a pusztítani akaró ezreket legalább megláthatta az ember, hogy a magyarok ellenségei nem a románok, hanem azok, akik az ultrákat feltüzelték.

Néhány nappal később, Belfastban a 93. percig úgy tűnt, a magyar labdarúgó-válogatott is közvetlenül kijuthat a csoportjából a kontinenstornára. Guzmics Richárd egy elképesztő kapushibából gólt szerzett, de a lefújás előtt megérkezett az északír válasz, ami akkor még nagyon fájt egész Magyarországnak. Ma már áldhatjuk érte a sorsot, hiszen a pótselejtezőre ítélt válogatottunk később bebizonyította, nem a szerencsének köszönheti a kvalifikációt, hanem tényleg ott a helye a Európa-bajnokság mezőnyében.

Legjobbjaink közül a klubjában Böde Dániel és Bogdán Ádám alkotott maradandót. Böde a hajrában két góljával megfordította a rangadót Újpesten, Bogdán Ádám pedig három tizenegyes kivédésével mutatkozott be a Liverpoolban, továbbjutáshoz segítve a Ligakupában világhírű csapatát.

Szeptemberben láttuk az év talán legnagyobb találatát és az évtized alighanem legnagyobb gólsorozatát. Alessandro Florenzi Rómában a félpálya és az oldalvonal találkozásától lőtte ki a hosszú sarkot a Barcelona ellen. Robert Lewandowski, a Bayern München csatára csereként beállva kilenc perc alatt öt gólt lőtt a Wolfsburgnak, ehhez hasonlót a Bundesliga még nem látott. Cristiano Ronaldo, a Real Madrid támadója is bevágott ötöt az Espanyolnak az év kilencedik hónapjában. Más kérdés, hogy a valamennyit odaadná, ha egyszer végre olyan gólt lőhetne, amellyel egy finálét dönt el.

Szeptember a magyar röplabda hónapja is lett. Női válogatottunk előbb bejutott az Európa-liga döntőjébe a görögök ellen, majd a törökök ellen az aranyat is megszerezte. A fináléban, az érdi első meccsen évtizedek óta nem látott röplabdaláz tört ki, amelyben a magyar válogatott 3:0-ra győzött. A visszavágón a végső sikerhez aranyjátszma kellett, így az is kiderült, Jan De Brandt kapitány milyen mesterien osztja be a játékosok erejét. Ugyanezt tette az Európa-bajnokságon is, amelyen huszonnyolc év után vehettek részt legjobbjaink. A csapat a csoportban a harmadik, azeriek elleni meccsre gyűjtötte az erőt, ezt bravúrosan megnyerte, így a kontinens tizenkét legjobb együttese közé került. Az ország pedig kezdte megtanulni, Sándor Renáta, Dobi Edina, Horváth Dóra, Pallag Ágnes és Tálas Zsuzsanna nevét.

Kézilabdában a kilencedik hónap a klubcsapatoké. Itthon a Veszprém már a BL-rajt után edzőt váltott (a csapat pontot vesztett a lengyel Plock otthonában), és három év elköszönt Carlos Ortegától. A közönség is elköszönt tőle, a nevét skandálva, majd egyre jobban megismerte átmeneti utódját, korábbi segítőjét, Javier Sabatét. Aki azóta nagy győzelmekre vezette a gárdát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.