Bedarált minket Montenegró, így se döntő, se kvóta

Nagy Viktor hiába parádézott, öt lőtt gól kevés volt Montenegró ellen. Jönnek a görögök és a bronzmeccs.

Gabay Balázs
2016. 01. 21. 21:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem ismernénk Benedek Tibort, azt gondolnánk nagy volt a mellény az Eb-elődöntő előtt. A kapitány ugyanis minden médiumnak azt nyilatkozta, hogy a magyar válogatott biztosan a fináléba jut, mivel jobb csapat, mint a montenegrói. A kazanyi vébé tapasztalatai nem ezt mutatták, de Vargáék akkorát javultak játékban azóta, hogy a tréner kijelentése nem tűnt földtől elrugaszkodottnak.

Nagy Viktor úgy szállt be a meccsbe, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Ment is a szöveg, meg a mutogatás, de nem bántuk, sőt: inkább vártuk, hisz ez Barcelonában bejött. Hatalmas kő eshetett le Benedek szívéről, amikor Varga Dénes keze először elsült: első emberelőnyünket rögtön kihasználtuk. A leggyengébb pontunk korábban épp a fórkihasználás volt, ezért rázhatta az öklét örömében a szövetségi kapitány, meg még pár száz magyar a helyszínen.

Nikola Janovics gólja picit lehűtötte a kedélyeket, de a kisebbik Varga ötméteresével újra nálunk volt az előny (2–1). Innentől kezdve viszont kiengedtük az irányítást a kezünkből, és nem az történt a medencében, amit Benedek tervezett. A centereinket ritkán tudtuk tisztán megjátszani – akciógólt nem is lőtt se Kis Gábor, se Hárai –, és hiába harcoltak ki emberelőnyöket ők ketten, nem tudtuk értékesíteni őket.

A magyar válogatott viszont pont attól magyar válogatott, hogy az éles meccseken mindig más lép elő vezérré: Varga Dénes mellé ezúttal az újonc Manhercz Krisztián érkezett meg (3–3). Miközben mi számolatlanul lőttük a kapufákat – ők sem spóroltak vele – Brguljan két szép góllal mattolta Nagy Viktort (3–5), a második után el is küldte kapusunkat melegebb éghajlatra a pszichikai hadviselés jegyében.

Manhercz gyorsan szépített, és mivel a montenegróiak előnyben sem tűntek végtelenül magabiztosnak – egy ízben az oldalvonalon túlra passzoltak – éreztük, hogy meg lehet fordítani a meccset. Nagy Viktor ötméterest védett, ami szintén erőt adott, de még mekkorát. Hosnyánszky amúgy sem a kis gólok embere, a negyedik negyed elején akkora gólt lőtt, hogy majdnem szétdőlt a kapu (5–5).

Nagy Viktort fejbe találták egy emberhátrányos akciónál, majd Ivovics visszavette a vezetést. Elől valamilyen érthetetlen okból szinte kizárólag Varga Dumi mert lövésre vállalkozni, Scsepanovics viszont a kiszorított helyzetből elengedett bombákat simán fogta. Lassan felőrölt bennünket a vízi harc, még azért is meg kellett küzdeni, hogy egyáltalán passzolni tudjon az egyik magyar a másiknak. Ebből a montenegróiak jöttek ki jobban, és miután kettős fórból sem tudtunk betalálni, elszálltunk. Ivovics gólja azt jelentette, hogy ugyanannyival kaptunk ki az elődöntőben, amennyivel mi vertük a horvátokat 2 napja.

Elkeseredni nincs oka a csapatnak, szinte végig partiban voltunk, és ha az emberelőnyök kihasználásában végre valahára tudnánk javítani valamelyest, bárki ellen eséllyel mérkőznénk.

Nagy Viktor rendkívül elcsigázottan nyilatkozott az M4-nek a meccs után, komoly csalódásként élte meg a vereséget.

„A legnagyobb gond az volt, hogy a végén nem tudtunk gólt lőni. Támadásban nem úgy mentünk, ahogy kellett volna. Számítottunk erre a harcmodorra, a sok verekedésre. Mi Eb-t nyerni jöttünk, nagyon el vagyok keseredve. Rengeteg helyzetet kihagytunk, ez a végén megbosszulta magát. Nagyon nehéz lesz a bronzmeccs ilyen hangulatban, de megyünk az éremért.”

Az első felnőtt világversenyén szereplő Manhercz Krisztián két gólt is vállalt. Nincs meglepetés, ő is a gólokat hiányolta.

„Mindenki csalódott, se kvótát nem szereztünk, se a döntőbe nem jutottunk be. Túl kell ezen lépni, mert szombaton bronzmeccs. Úgy gondolom, nincs különbség aközött, hogy a kvóta elvesztése vagy a döntőbe jutás elúszása fáj-e jobban. A döntő helyzetekben hibákat vétettünk elől, de úgy vélem, 8 kapott góllal is lehetett volna nyerni, ha jobban támadunk. Össze kell szednünk magunkat a bronzmeccsre.”

A szövetségi kapitány Benedek Tibor szinte az utolsó pillanatig biztos volt benne, hogy nyerünk.

„A negyedik negyed elején is biztos voltam benne, hogy győzünk. A végén elszúrtunk egy dupla előnyt, aztán kaptunk egy lefordulásgólt, ezzel eldőlt minden. Sok rossz lövésünk volt, ez a meccs a küzdelemről szólt, három és fél negyedig ebben jók voltunk. Tudtuk, hogy az ellenfél ebben jó, fizikailag felőrlik az ellenfelet. A mai meccs főleg a kvótáról szólt, ma még azt siratjuk, holnap már talán inkább a döntőt fogjuk sajnálni. Szép utat jártunk be idáig, most mindenki el van keseredve, fél negyed kellett volna a sikerhez. Magunk és a közönségünk miatt is kötelességünk olyan akarással játszani szombaton, hogy megnyerjük a bronzérmet.”

Szombaton 16.15-kor Görögország ellen ugrunk vízbe a harmadik helyért.

FÉRFIVÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BELGRÁD
ELŐDÖNTŐ
MONTENEGRÓ–MAGYARORSZÁG 8–5 (2–2, 2–1, 1–1, 3–1)
Belgrád, Vezette: Severo (olasz), Koryzna (lengyel)
MONTENEGRÓ: Scsepanovics – Ivovics 2, M. Janovics 1, Petrovics, Vukcsevics 1, Radovics, Drasko Brguljan 1. Csere: Jokics, Misics, N. Janovics 2, Paszkovics, Darko Brguljan 1
MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Decker Á., Bátori, Varga Dénes 2, Hárai, Erdélyi, Vámos. Csere: Gór-Nagy, Varga Dániel, Kis G., Hosnyánszky 1, Manhercz K. 2
Gól – emberelőnyből: 8/2, ill. 8/3
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/0
Gól – ötméteresből: 1/0, ill. 1/1
Kipontozódott: Petrovics (32. p.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.