Feltámadt a magyar válogatott, de ez is kevés volt

Nagy László a hátán vitte a csapatot, Mikler is állta a rohamokat. A spanyolok rutinja döntött végül.

Gabay Balázs
2016. 01. 26. 20:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pálfordulás: Talant Dujsebajev a spanyolok elleni középdöntős meccsre készülve elismerte, hogy elhibázott döntés volt az eddigi spanyolos taktika erőltetése, a játékosok ugyanis nincsenek még felkészülve erre a stílusra. A tréner ezért visszatért az alapokhoz, a legegyszerűbb elemeket gyakoroltatta játékosaival, és láss csodát: a magyar válogatott feltámadt poraiból kedden este.

Hiába szerzett vezetést a spanyoloknak Ugalde, a mieink robogtak, és sorra mattolták Vargas kapust (3-1). Nagy László szilárdan fogta a karmesteri pálcát, így Nagy Kornél végre-valahára visszatérhetett eredeti posztjára, aminek meg is lett az eredménye. A Dunkerque balátlövője gátlástalanul tüzelt, és általában talált, 6-3-nál már Cadenas sem bírta tovább, időt kért.

Az ibériaiak kapaszkodtak-kapaszkodtak, de csak nem tudták utolérni a mieinket, ugyanis mindig volt egy kreatív megoldás támadásban, hátul pedig sokszor tudunk ütközni Garciával, Canellasszal és Dujsebajevvel. A szünetre viszont már döntetlennel fordultunk.

Sportnyelven szólva bent ragadtunk az öltözőben, így a nehézbombázóknak hála, három góllal meglépett az ellenfél (15-18). A két Nagy nem állt le, nekik köszönhetően tartottuk magunkat. Sterbik Árpádot gyakorlatilag kipontoztuk: a világklasszis vajdasági hálóőr 6/0-s védési mutatóval úgy döntött, inkább visszaül a helyére a padra. Ennek általában örülni szoktunk, most valahogy jobb lett volna, ha marad.

Brusztoltunk tovább. Hátul Mikler csodálatos védései adtak biztos alapot, elől pedig a Nagyok, főleg László hajigálták egyre-másra a gólokat. Schuch Timuzsin szinte vízszintes helyzetből egyenlített a félidő felénél (23-23). Érezhető volt, hogy bár ezúttal is ejtünk gyermeteg hibákat, a spanyolok sem úgy pörögnek, mint szoktak, így van esélyünk a pontszerzésre. Ehhez pont azok a rutinos rókák hiányoztak leginkább, akik otthonról figyelték az Eb-t. Labdaeladás, majd buta kiállítás borzolta a lelátón szurkoló honfitársaink és a foteldrukkerek idegeit, ezek viszont sajnos el is döntötték a találkozót.

Raul Enterrios 6 perccel a vége előtt négyre hizlalta az előnyt (25-29), eldőlni látszott minden. Dzsamali bejött, és minden mindegy alapon bődületes gólokkal terhelte meg Vargas kapuját. A spanyolok majdnem elszúrták a végét, ugyanis Gazdag büntetőjével egy perccel a vége előtt visszajöttünk mínusz egyre, de végül megúszták a blamázst.

Újabb vereségünk azt jelenti, hogy az első nyolcba már biztosan nem juthatunk be, és most már imádkozni kell, hogy a mai és a holnapi meccseken nekünk kedvezően alakuljanak az eredmények. Kijutunk-e a selejtezőre vagy sem, Svédország ellen szépen kellene elbúcsúzni az Európa-bajnokságtól! A magyar válogatott valamit köszörült a csorbán, melyet a dánok és a németek ellen ejtett saját magán, de ahogy a 9/9-es lövőmutatóval a meccs embereként záró Nagy László is nyilatkozta az M4-nek a mérkőzés után, rengeteg mérkőzésre lesz még szükség, hogy a csapat hosszú távon is csapat formáját mutassa.

Ezer meccs kell még ennek a csapatnak. Örültem volna, ha az elmúlt két mérkőzésen is így mentünk volna ki a pályára. Ma felszabadultak voltunk végre. A spanyolok vereségből jöttek, ez talán számított, és mi is érettebbek voltunk most, mint a korábbi találkozókon. Fizikálisan most nullán vagyok, de holnap meccs van, menni kell előre. Egy rossz szót nem lehet most mondani a csapatra. Belülről picit más dolgokat is láttam, de ezúttal nem lehet kritizálni a csapatot. A svédek masszívabban védekeznek, fontos lesz, hogy sokat törjünk kapura ellenük holnap.

Talant Dujsebajev szövetségi kapitány csalódottan és a szokásos ingerült stílusban nyilatkozott.

Nehéz bármit is mondani a mai csata után. Ma volt az utolsó lehetőségünk, hogy elérjük a célunkat önerőből. Mostantól az olimpiai kijutás nem realitás. Nem értem a taktikára vonatkozó kérdéseket. Amíg az alapvető kézilabdás elemeket nem tudjuk végrehajtani, addig nem érdemes a taktikáról beszélni. Hogy fáradtabbak lesznek-e a svédek? Mi is játszottunk most egy meccset, a svédek hiába utánunk játszanak a dánok ellen, mi is ugyanannyira elfáradtunk.

A meccs egyik legkellemesebb meglepetését Nagy Kornél okozta. Látványos gólokat szerzett a balátlövő.

Játékban nagyot javultunk, nem sok hiányzott ahhoz, hogy nyerjünk. Pozitív, hogy taktikában is előrébb léptünk, a kapusteljesítmény is feljavult. Egy ilyen spanyol csapattól nem szégyen a vereség. Úgy vélem, ma verhetőek lettek volna. Sokat kellett futnunk, gyors, könnyű gólokat akartunk szerezni, és erre készülünk holnap is.

Schuch Timuzsin bizakodóan beszélt a lefújás után, úgy véli egy-egy apróságon múlt csak a bravúr.

Minden elemben javultunk a korábbi meccsekhez képest. A gyakorlások során visszatértünk az alapokhoz, ezek megmutatkoztak a mai mérkőzésen. Végig partiban voltunk, de a végén futni kellett az eredmény után. Egy-egy kipattanó, egy-egy bírói ítélet elég lett volna, hogy forduljon a meccs állása.

A kapuban végig Mikler Roland állt, utoljára Montenegró ellen láttuk így védeni. Ennek ellenére csalódottan elemezte a mérkőzést.

Még többet szerettem volna hozzátenni, olyat amivel nyerhetünk. Az a legnagyobb gond, hogy a spanyolok elleni találkozóra hagytuk a döntést, ellenük kellett volna nyernünk, hogy legyen még komoly esélyünk az olimpiai selejtezőre. Viszont végre nagyon egyben voltunk, jól védekezve, kreatívan játszva küzdöttünk. Egyik szemem sír, a másik még jobban. Mindent egy lapra feltéve, meg kell, hogy verjük a svéd válogatottat utolsó meccsünkön.

Utolsó középdöntős mérkőzésünket szerdán 16.00-kor játsszuk Svédország ellen.

Férfi Európa-bajnokság, Lengyelország, középdöntő
MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 29-31 (15-15)
Wroclaw, játékvezetők: Gusko, Repkin (fehéroroszok).
MAGYARORSZÁG: Mikler, Bartucz (kapus), Ancsin 1, Bánhidi 2, Bodó 3, Borsos, Faluvégi 1, Gazdag 2 (1), Hornyák, Iváncsik G. 1, Jamali 3, Nagy K. 5, Nagy L. 9, Pásztor Á., Schuch 1, Zubai 1. Szövetségi kapitány: Talant Dujsebajev.
SPANYOLORSZÁG: Perez de Vargas, Sterbik (kapusok), Aguinagalde 2, Baena, Canellas 4, Del Arco, A. Dujsebajev 3, R. Entrerrios 4, Garcia Robledo 4, Gurbindo 1, Maqueda 1, Mindegia, Morros, Rivera 5 (4), Tomas 4, Ugalde 3. Szövetségi kapitány: Manolo Cadenas.
Kiállítások: 10, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 4/4, ill. 3/2.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.