Most tényleg harakirit kellene elkövetnünk

A magyar férfikézilabda-válogatott 22-14-re kikapott a svédektől, így nem lesz ott Rióban.

Tuser Krisztián
2016. 01. 27. 17:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudta átmenteni szerdára a spanyolok elleni jó játékát a magyar válogatott. Az első percekben mind a két kapus bemutatta tudását, ám mivel a magyarok támadójátéka még a svédekét is alulmúlta, viszonylag korán háromgólos előnybe került az északi csapat. A félidő közepén 5-2-es állásnál hiába kért időt Dujsebajev mester, Nagy Kornélék érdemben nem tudtak változtatni a játékukon, míg a svédek csak arra ügyeltek, hogy ne jöjjön közelebb ellenfelük (10-7).

A második félidő még rosszabbul kezdődött számunkra, mint az első. Svédország ugyanis 4-1-es rohammal indított, így a lényeges kérdéseket elrendezte, maradt a szolid kézilabdázgatás. A játékosaink hitehagyottan futkároztak a pályán. Egyetlen pozitívumunk a mérkőzés utolsó szakaszában az volt, hogy a kapuba beállt Bartucz László, aki ötven százalék környéki védési hatékonysággal zárta a mérkőzést. A tisztes helytálláshoz ez is kevésnek bizonyult, de legalább nem lett két számjegyű a vereség (22-14).

A második félidő közepén a helyszínen szurkoló magyarok rázendítettek a Beatrice Azok a boldog szép napok című nótájára – ami híven tükrözte a látottakat.

Az eddigi olimpiákon – leszámítva a bojkottált 1984-es Los Angeles-i játékokat – mindig szerepelt magyar kézilabda-válogatott: 1936-ban és 1972-ben csak férfiak számára rendeztek versenyt, a nők 1976 óta vannak jelen. A Rio de Janeiro-i lesz az első olyan olimpia, amelyre sem a férfi-, sem a női csapatunk nem jutott ki.

Ismert: a női válogatott egy góllal (24-23) kikapott Lengyelország válogatottjától az olimpiai kvalifikáció szempontjából sorsdöntő mérkőzésen. A találkozón Tomori Zsuzsanna és Görbicz Anita is súlyos sérülést szenvedett.

„Nagyon szégyellem magam, nem is tudom, hogyan tudunk élni e szégyen után. Ha japánok lennénk, akkor harakirit kellene elkövetnünk magunkon. Egy fiatal svéd csapattól így kikapni szégyen” – mondta a mérkőzést közvetítő M4 Sportnak a válogatott szövetségi kapitánya, Talant Dujsebajev, majd távozott.

„Támadásban nem tudtunk úgy játszani, mint a spanyolok ellen. Nem sok jót hozott ez az Eb, lemaradtunk az olimpiáról. A sok fiatallal ez benne volt sajnos. A szövetség értékelni fogja az eredményt, és majd meglátjuk, hogyan fog alakulni a jövőkép. Ha én látnám ezt, akkor jós lennék” – értékelt Nagy László, a válogatott csapatkapitánya.

„Nem ezért jöttünk a tornára, így sikerült. Szebb lett volna jobban zárni. A következtetéseket le kell vonni, építkezni és menni tovább. Időt kell hagyni ennek a csapatnak, dolgozni kell a válogatottal. Sok minden megfordult a fejemben, mielőtt kijöttünk az Eb-re, így nekem is le kell ülnöm, át kell gondolnom az eseményeket. Szeretnénk megköszönni a szurkolóknak a buzdítást” – mondta a veszprémiek balszélsője, Iváncsik Gergő.

„Nagyon gyorsak és nagyon erősek voltak az ellenfelek. Mi, idősebbek tudtuk ezt, de a fiatalok most szembesültek ilyen ellenfelekkel. A tehetetlenségnél nincsen rosszabb érzés. A mostani torna után vannak olyan dolgok, döntések amelyeket fel kell vállalni egyes embereknek” – jelentette ki a szegediek beállója, Zubai Szabolcs.

Eredmények:
középdöntő, 3. (utolsó) forduló:

2. csoport:

Svédország–Magyarország 22-14 (10-7)

Wroclaw, játékvezetők: Stark, Stefan (románok).
Kiállítások: 8, ill. 2 perc.
Hétméteresek: 2/2, ill. 4/2

Svédország: Andersson, Appelgren (kapusok), Cederholm, Ekberg 1, Jakobsson 3, Karlsson, Källman 2, Konradsson 2, Nielsen, A. Nilsson 1, L. Nilsson 5, M. Olsson, Östlund 5, Petersen 2 (2), Stenmalm 1, Zachirsson. Szövetségi kapitány: Staffan Olsson, Ola Lindgren.

Magyarország: Mikler, Bartucz (kapus), Ancsin 1, Bánhidi, Bodó 5, Borsos, Faluvégi, Gazdag 1, Hornyák 3 (2), Iváncsik G. 1, Jamali, Nagy K., Nagy L. 2, Pásztor Á., Schuch 1, Zubai. Szövetségi kapitány: Talant Dujshebaev.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.