Deák Bárdos: 41 évesen Rióért

A volt Európa-bajnok vállalná a kvalifikációs tornán való indulást, hiszen nem állt le az edzésekkel.

B.M.L.
2016. 04. 28. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismeretes, a magyar birkózóknak a négy évvel ezelőtti londoninál már eggyel több, nyolc kvótájuk van az idei Rio de Janeiró-i olimpiára. A cél, hogy ez a szám az utolsó, jövő heti isztambuli világselejtezőn tovább nőjön, viszont a kötöttfogású nehézsúlyban kényszerhelyzet állt elő. Legutóbb Ulánbátorban ugyanis első számú versenyzőnk, Lám Bálint könyöke megsérült, részleges szalagszakadást szenvedett, így valakinek pótolnia kell őt Törökországban. Az idei rigai Eb-n kipróbált Majoros Ármin Mózes egyrészt egyelőre „kicsi” ebben a kategóriában (a márciusi Magyar Nagydíjon még 98 kilóban indult), másrészt civil munkája miatt nehezen tud részt venni a közös felkészülésben, így felmerült Deák Bárdos Mihály neve.

Eb-arany- és ötszörös vb-ezüstérmes, 41 éves veterán klasszisunk tagja a Magyar Birkózószövetség elnökségének, főállásban a Miskolci Városi Sportiskola szakmai vezetője, de elmondása szerint nem esett ki az edzésből.

– Formában tartottam magam, súlyzóztam, futottam, amikor tudtam, birkóztam. Tavaly még szerepeltem a Bundesligában, csak 1-0-ra kaptam ki a kétszeres világbajnok észt Nabitól, decemberben pedig kint segítettem Colorado Springsben az amerikai olimpikon, Robby Smith felkészülését. A súlyomat sem engedtem el, tudom hozni a 130 kilót – árulta el a diósgyőri sportember.

Deák Bárdos hozzátette, még nem hivatalos a szereplése, most amolyan „próbajátékon” van a tatai edzőtáborban. Addig is kiváltotta a licencét a nemzetközi szövetségnél (UWW), s jelezte a Magyar Antidopping Csoportnak (MACS), hol található meg, ha ellenőriznék. Mivel sosem jelentette be a visszavonulását, így nem kell fél évet várnia a visszatéréssel, elvi akadálya nincs a bevetésének.

– Lám megsérült, Majoros nem tudott velünk készülni a keretben, Misiről pedig olyan információkat kaptam, hogy edzésben van, az ősszel még bundesligázott, s méretben igazából ő veheti fel a versenyt a riválisokkal. Természetesen meg kell néznem személyesen is, hogy áll a lábán, s legkésőbb jövő hétfőig dönteni kell a szerepléséről – jelentette ki Sike András szövetségi kapitány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.