Horror csatára kényszerültek a női tőrözők

A férfi kardozók magabiztosan verték a spanyolokat.

MTI
2016. 04. 25. 18:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tőrben a magyarok a nyolcaddöntőben nem kezdtek jól, az első három asszóban héttalálatnyi hátrányt szedtek össze (6–13), mert Kreiss Fanni és Lupkovics Dóra kikapott, Mohamed Aida pedig döntetlent ért el. A folytatás viszont annál szebben alakult, a negyedik párban Lupkovics 13–7-re verte Hanna Lyczbinskát, ezzel egy tusra zárkózott fel a csapat (19–20), majd megint nőtt ugyan egy kicsit a különbség, de a hatodik és hetedik asszó ismét jól sikerült: Mohamed 9–4-re győzte le Sylwia Gruchalát, Lupkovics pedig 5–3-ra Martyna Jelinskát. Az utolsó két pár előtt 35–31-re vezettek a magyarok, majd a kilencedik asszó 40–38-nál kezdődött. A hazai szövetség honlapjának helyszíni beszámolója szerint Kreiss helyére Hopka-Varga Gabriella állt be, ellenfele pedig Gruchala volt. Mire lejárt a háromperces vívóidő, elfogyott az előny (42–42), de a hosszabbításban Varga egy remek tempójú, egylámpás beleszúrással talált, ezzel kiharcolta a győzelmet (43–42)

A legjobb nyolc válogatott küzdelmeit kedden rendezik, a magyarok az elődöntőbe jutásért a világranglista második helyén álló oroszokkal vívnak majd, közép-európai idő szerint 15.30-tól.

A férfi kardcsapatnak nem kellett pástra lépnie a 32-es tábla első fordulójában, a 16 között pedig nem késztette komoly küzdelemre a spanyol együttes. A magyar válogatottban Szilágyi Áron, Decsi Tamás és Szatmári András vívott, mégpedig nagyon meggyőzően. Csupán a nyolcadik asszó volt a spanyoloké, így fölényes győzelem született (45–29).

Kardban szerdán folytatódnak a küzdelmek a negyeddöntőtől. A magyarok a két éve világ-, tavaly Európa-bajnok németekkel mérkőznek 15.15-től.

A riói csapat-vb az olimpia tesztversenye, amelyen a szervezők a lebonyolítás részleteiről, a majdani olimpiai résztvevők pedig a helyi viszonyokról szerezhetnek tapasztalatokat. A negyeddöntőtől a versenyeket már a 3-as Karióka Arénában rendezik, ahol az olimpiai program is zajlik majd augusztusban.

Női tőrben és férfi kardban két-két magyar indul majd egyéniben a nyári játékokon, közülük Mohamed, a címvédő Szilágyi, illetve Decsi van ott a vb-n.

E két szakág csapatai számára a mostani világbajnokság az év fő versenye, mivel az augusztusi játékokon női tőrben és férfi kardban csak egyéni versenyt rendeznek.

Eredmények:

női tőr:

a 16 között:
Magyarország–Lengyelország 43–42

férfi kard:

a 16 között
Magyarország–Spanyolország 45–29

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.