Ligeti a nyolcadik kvótás

A 125 kilós szabadfogású birkózó is kivívta a nyári játékokon való szereplést.

B. M. L.
2016. 04. 24. 9:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma sem maradt olimpiai kvóta nélkül a magyar válogatott az Ulánbátorban zajló világkvalifikációs birkózótornán. A szabadfogásúak 125 kilogrammos súlycsoportjában induló Ligeti Dániel három meccset nyerve bejutott a fináléba, így az eddigi hét mellé megszerezte a nyolcadik riói részvételi jogot birkózásban.

Ha egyszer az eddigi szokás az volt a magyar birkózóknál, hogy a kvalifikációs tornákon mindennap szereznek legalább egy riói kvótát, ma a szabadfogásúak sem akartak változtatni. Ligeti Dániel már egy hete Nagybecskereken is nagyon közel járt a sikerhez, de ami ott nem sikerült, az összejött a mongol fővárosban. Szerencséjére nem kellett selejtezőt vívnia, így három sikerrel kvótához tudott jutni. Az odavezető úton előbb 6-4-re verte az indiai Sumit Sumitot, majd jött a bolgár Eb-bronzérmes Ljuben Iliev, aki ellen 7-3-ra győzött Ligeti. A biztos olimpiai szereplésért a kirgiz Ázsia-bajnok Ajaal Lazerev következett, aki tavaly a világbajnokságon legyőzte a magyar versenyzőt. Nos, Ligeti  alaposan visszavágott, és 4-0-s sikere azt jelentette, hogy bejutott a döntőbe – ott a kínai Zivej Deng lesz az ellenfele –, és kivívta a riói kvótát.

Majdnem sikerült ugyanez az U23-as Eb-bronzérmesünknek, a 74 kilogrammos Nagy Mihálynak is,  aki remekül menetelt az elődöntőig – a fehérorosz Raman Csitadze ellen 11-10-re, az örmény Eb-ezüstérmes Grigor Grigorjan ellen 10-6-ra nyert –, ám utána mind az elődöntőt, mind pedig a bronzmeccset elveszítette a bolgár Georgi Ivanov ellen 7-10-re, a a moldovai Evgeny Nedealko ellen 2-9-re, így egyelőre nem szerzett olimpiai kvótát. A mongol fővárosban valamennyi férfisúlycsoportban hárman vívhatták ki a riói indulás jogát. Szintén nem járt szerencsével a tádzsik Firuz Jakubov elleni 4-0-s győzelem és a mongol Huderbulga Dorjhandtól elszenvedett 0-2-es vereség után búcsúzó Szmik Attila.

Ezzel lezárult a birkózók kvalifikációs tornáinak második fejezete. A magyar válogatott eddig nyolc riói kvótát szerzett: a kötöttfogásúaknál Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (75 kg), Lőrincz Viktor (85 kg) és Varga Ádám (98 kg), valamint Sastin Marianna (63 kg) és Németh Zsanett (75 kg), a szabadfogásúaknál pedig Veréb István (86 kg) és Ligeti Dániel (125 kg). Ez a szám még növekedhet, hiszen két hét múlva Isztambulban rendezik az utolsó kvalifikációs versenyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.