Magyarországon precedensértékű Dudás doppingügye

A biológiai útlevél mutatott rá a kajakos vétségére – mondta a MACS vezetője.

Lipiczky Ágnes
2016. 04. 19. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség kedden közleményben számolt be arról, hogy a 25 éves sportoló a tavalyi Európa Játékokon egy olyan mintát adott le, amely alapján megállapították a doppingvétséget. Dudás aranyérmet nyert Bakuban.

Ez a doppingeset egy hosszabb folyamat eredménye. A versenyzők rendelkeznek egy nemzetközi biológiai útlevéllel, amelybe a doppingvizsgálat eredményei mellett a vér- és szteroidprofilról, jövőre pedig már a növekedési hormon szintjéről is bekerülnek adatok. Dudás Miklós profilja azt mutatta, hogy a tavaly elvégzett öt-hat mérés alapján a szteroidszintjében beállt egy olyan abnormális változás, amely orvosilag, élettanilag egyáltalán nem indokolható. A bakui Európa-játékok idején volt egy felfutás, majd visszatért a normális értékbe. A Bakuban elvégzett alap doppingvizsgálat negatív eredménnyel zárult, ám a nemzetközi jelzőrendszer, amelyhez a WADA-nak és a MACS-nak is van hozzáférése, kimutatta a tesztoszteronszint eltérést, így az Európai Olimpiai Bizottságtól bekértük a versenyző tavalyi mintáját. A második körös vizsgálat, amelyet már célzottan végeztünk el, kimutatta a szintetikus tesztoszteron jelenlétét a versenyző korábbi doppingmintájában. Ilyen jellegű üggyel még nem találkozott a magyar sport, mondhatjuk, hogy precedensértékű, hiszen a biológiai útlevél mutatott rá a doppingvétségre” – közölte a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

Hogy mire számíthat az Európa Játékokon győztes Dudás Miklós? „Ez az első alkalom az ő pályafutásában, általában ez a vétség négyéves eltiltással jár, ám mivel korrekten elfogadta és beismerte a hibáját, valamint együttműködéséről biztosított minket, erre akár erre enyhítő körülményként is lehet tekinteni” – tette hozzá Tiszeker Ágnes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.