Michelisz: Bravúr kell a Hungaroringen

A gyári Honda magyar pilótája a hatodik lett az időmérőn, amelyet a címvédő José María López nyert meg.

B. Molnár László
2016. 04. 23. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A túraautó-világbajnokság (WTCC) hungaroringi versenyhétvégéjének időmérő edzésén simán szerezte meg a pole pozíciót a kétszeres címvédő argentin José María López (Citroën). A hazai nézők bálványa, az immár gyári Honda csapatában versenyző Michelisz Norbert a hatodik helyre kvalifikálta autóját, így a fordított sorrendben elrajtoltatott első futamon – ahol Mehdi Bennani indulhat az élről – az ötödik, míg a főversenyen a hatodik helyről rajtolhat.

Noha a beígért rossz idő sehogy nem akart megérkezni a Hungaroringre, mégis meglepően kevesen látogattak ki a mogyoródi pályára a WTCC idei harmadik versenyhétvégéjének szombati eseményeire. A túraautók időmérőjére talán összejött pár ezer rajongó – a nézőtéren és a paddockban összesen –, de ez messze elmaradt a korábbi versenyek nézőszámától.

Mindenesetre a kvalifikációs tréningre majdnem ezer főre duzzadt kemény mag szinte a teljes időmérőt végigszurkolta dudaszóval és kereplőkkel kísérve. A gyári Honda pilótájaként Michelisz folyamatosan gyorsult a Q1-ben, ahonnan simán bejutott a Q2-be. Viszont mindkét csapattársa, a brit Rob Huff és a portugál Tiago Monteiro gyorsabb volt nála, ráadásul már ekkor lehetett látni, a két pluszsúly nélküli autó, a Chevrolet és a Volvo ezen a technikás pályán élni fog az ölébe hulló lehetőséggel. A kis öröm is öröm – mondhatják a Zengő Motorsportnál, ugyanis Ficza Ferenc utolsó lett az időmérő ezen szakaszában, ám többet körözött a pályán, mint az idén eddig összesen, és immár csak nyolc tized a hátránya a mezőny végéhez képest.

A Q2-ben aztán a nagy taktikai csatát, miszerint ki szerzi meg a 10. helyet és ezzel a fordított rajtsorrendben indítandó első futam pole pozícióját, végül Mehdi Bennani nyerte meg Gabriele Tarquini előtt. Michelisz gyorsabb volt a kelleténél, így a hatodik helyen zárta az időmérőt, ami azt jelenti, hogy az első futamon az 5., míg a főversenyen a hatodik helyről kezdheti majd meg a száguldást. A Q3-ba a már említett Chevrolet-val Tom Coronel, Michelisz két csapattársa, a kétszeres címvédő López és a volvós Thed Björk jutott. Az egy gyors kört megtevő pilóták külön versenye végül López elsőségét hozta – övé a főfutam pole pozíciója –, ám meglepetésre a két gyári hondást Coronel is megelőzte, így ő került a címvédő mellé az első sorba.

A Citroën a MAC3-on, azaz a csapatidőfutamban sem talált legyőzőre. A francia gyártó 0,174 ezreddel előzte meg a Hondát, valamint 1,361 másodperccel a Ladát.

– Kicsit csalódott vagyok, az időmérőig minden jól ment, úgy éreztem, bejuthatok a Q3-ba. Hazai pályán jó lett volna előrébb végezni az időmérőn. Szeretnék dobogóra állni az első vasárnapi futamon, és természetesen a másodikon is ez a cél, de a hatodik helyről jóval nehezebb lesz – nyilatkozta a kvalifikációt követő sajtótájékoztatón Michelisz.

A sajtótájékoztató után a teljes mezőny gyertyagyújtással emlékezett meg a szombaton elhunyt Ferjáncz Attila örökös magyar ralibajnokról.

Egy biztos, ha Michelisz a dobogóra szeretne állni hazai versenyén, bizony egy remek rajtra, valamint bravúros teljesítményre lesz szüksége. Ismerve a képességeit, erre azért bőven van esély. Az első futamot vasárnap 14.15-től, a másodikat pedig 17.15-től rendezik meg a Hungaroringen, amelyet az M4 Sport élőben közvetít.

A betétfutamoknál is több érdekességre bukkanhattunk. A Forma–3-as Európa-bajnokság és a Formula V8 3.5-ös sorozat versenyzői között olyan nevekre lelhettünk, mint Piquet – a háromszoros F1-es világbajnok, Nelson Piquet unokája –, Newey, aki nem más, mint a zseniális F1-es tervező, Adrian Newey fia, vagy Panis (az F1-es futamgyőztes Oliver fia). Azaz sokadszor bizonyosodik be, a vér a benzingőz világában általában nem válik vízzé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.