Remekelt Bácsi, megvan a kvóta

A kötöttfogású 75 kilogrammos világ- és kétszeres Európa-bajnok is riói kvótát szerzett Ulánbátorban.

B.M.L.
2016. 04. 22. 15:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem éppen szokványosan indult a birkózók ulánbátori világkvalifikációs tornája, ugyanis egy tomboló homokvihar miatt lezárták a repteret, és emiatt több csapat és a nemzetközi szövetség (UWW) technikai csoportja sem érkezett meg időben a mongol fővárosba. Ennek ellenére megtartották a kötöttfogásúak mérlegelését, és a szakág három magyarja, Módos Péter (59 kg), Bácsi Péter (75 kg) és Lám Bálint (130 kg) gond nélkül átesett ezen a ceremónián, majd a sorsoláson is.

Aztán ahogy a homokvihar Ulánbátoron, ugyanúgy söpört végig Bácsi Péter a kötöttfogásúak 75 kilós mezőnyén. Világ- és Európa-bajnok birkózónk, amit ma művelt, arról kizárólag csak felsőfokon lehet nyilatkozni. Kezdetnek, ugye, ott magasodott előtte talán legnagyobb ellenfele, az az örmény olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Dzsulfalakjan, aki tavaly a világbajnokságon legyőzte a magyar birkózót. Nos, ezúttal azt sem tudta, hol a feje, többet volt a levegőben, mint a szőnyegen, és a teljesen egysíkú találkozón Bácsi 7-0-ra nyert. Következett a horvát Zsugaj (4-1), majd a kirgiz vb-5. Sidrakov (12-1 – technikai tus), és máris ott volt a kvóta kapujában. Ám ehhez a román Cojocarit is le kellett győznie. Nos, Bácsi nem sokat vacakolt, simán 6-0-ra győzött, és máris megvolt a nemzeti kvóta. A fináléban az idei Magyar Nagydíj győztese, a kínai Bin Jang várt volna rá, ám visszalépett, így Bácsi a kvóta mellé a viadal aranyérmét is megszerezte.

Sajnos a másik két birkózónk, az olimpiai és világbajnoki bronzérmes Módos Péter (59 kg), illetve Lám Bálint (130 kg) nem járt szerencsével, sőt, utóbbi még könyöksérülést is szenvedett, és azt csak az itthoni vizsgálatok döntik majd el, hogy két hét múlva szőnyegre léphet-e az Isztambulban rendezendő utolsó kvalifikációs tornán.

Szombaton a nők küzdelmeivel folytatódik a verseny, és reményeink szerint a Galambos Ramóna (53 kg), Barka Emese (58 kg), Sastin Marianna (63 kg) és Németh Zsanett (75 kg) négyesből akár két birkózónak – Barkának és Sastinnak – is meglehet a riói kvótája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.