Sastin és Németh is ott lesz Rióban

Az idei kvalifikációs viadalok minden napjára jutott egy magyar birkózó, aki kivívta a riói szereplés jogát.

B.M.L.
2016. 04. 23. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei kvalifikációs viadalok minden napjára jutott egy magyar birkózó, aki kivívta az olimpiai szereplés jogát. Ez a sorminta most megszakadt, bár ezt senki sem bánja: az ulánbátori világselejtező második versenynapján Sastin Marianna (63 kg) és Németh Zsanett (75 kg) szerzett riói szereplési jogot.

A mai nap a nők léptek szőnyegre Ulánbátorban zajló világkvalifikációs viadalon, hogy megküzdjenek egymással a súlycsoportonkénti két olimpiai kvótáért. Az előzetes esélylatolgatások alapján a szakvezetés két részvételi jog megszerzésében bízott, és a magyar hölgyek valóra is váltották az elképzeléseket. Előbb a 2013-as világbajnok Sastin Marianna (63 kg) érvényesítette a papírformát, és a fináléig tartó menetelése során egyaránt 10-0-s technikai tussal söpörte el az ausztrál Kellyt és az új-zélandi Fordot, majd az elődöntőben 3-1-re verte a francia kadét-vb- és -Eb-győztes, francia Larroque-ot, így kvótát szerzett.

„Végre megvan a kvóta, most már kizárólag Rióra kell odafigyelnem” – jelentette ki Sastin Marianna, aki már a néhány héttel ezelőtti Európa-bajnokságon szerzett bronzérmével is bizonyította remek formáját.

Amíg Sastin remeklése várható volt, addig Németh Zsanett menetelése a kellemes meglepetések kategóriájába tartozik. U23-as Európa-bajnokunk már a második mérkőzésén a brazíliai repülőjegyért küzdhetett – az elsőn 10-0-ra felülmúlta a tajvani Csang Huj-cut –, mégpedig az ellen a német Anna Schell ellen, akit az idei korosztályos Eb döntőjében felülmúlt. Most is sikerült, méghozzá 4-1-re, így ő is kivívta a riói részvételt.

„Még el sem hiszem, hogy sikerült. Az U23-as Európa-bajnoki aranyam után kezdtem igazán hinni abban, hogy sikerülhet az olimpiai részvétel kivívása. Nagyon boldog vagyok!” – fogalmazott Németh.

A másik két magyar közül Galambos Ramóna (53 kg) két győzelem után a negyeddöntőben vezető pozícióban megsérült, Barka Emese (58 kg) második mérkőzésén szintén előnyből kapott ki tussal. Ezekben a kategóriákban két hét múlva Isztambulban adódik még esély kvótaszerzésre.

Vasárnap a szabadfogásúak következnek Ulánbátorban, a piros-fehér-zöld színeket Nagy Mihály (74 kg), Szmik Attila (97 kg) és Ligeti Dániel (125 kg) képviseli majd. A magyar birkózás összesen már hét riói kvótánál jár, ennyi volt négy éve Londonban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.