Úszókvóták: tíz számban véres a harc

Hargitay Andrásnak a 400 m női vegyesen például öt „A” szintes közül kell kettőt kiválasztania.

2016. 04. 18. 14:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazai úszás, és végre tényleg úszás: több olyan versenyszám is volt a múlt heti, 118. győri országos bajnokságon, ahol komoly teljesítményekkel hívták fel magukra az új szövetségi kapitány, Hargitay András figyelmét a sportolók. A nyári olimpia szempontjából még nyitott számokban újabb „A” szintes időket értek el többen is, így a korábbi világbajnok sportvezető újabb versenyeztetésre kényszerülhet többek esetében. Hosszú Katinkának is fel kellene vennie a telefont határidő előtt, ha néhány számban nem akar elindulni. Ismert: a riói olimpián egy-egy úszószámba két versenyző nevezhető országonként.

Az 1500 méter gyors a kisebbik Gyurta, Gergely felségterülete – az olimpián akár döntőbe is kerülhet, hatodik a világranglistán –, azonban a brazíliai repülőjegyben méltán reménykedő Bernek Péter mellett az ob-n szintet úszott a mindössze 19 éves Rasovszky Kristóf is. Ha Hargitay András úgy dönt, akár őt is megversenyeztetheti a második indulási jogért.

200 méter háton szintén van egy hazai szinten kiemelkedő versenyzőnk, őt Balog Gábornak hívják. „A” szintet úszott azonban Földházi Dávid és Zámbó Balázs is, a kettejük közti időkülönbség ráadásul mindössze 5 századmásodperc. Itt vagy egy határozott döntést kell hozni, vagy további versenyeztetésre van szükség a két úszó – esetleg Balog Gábor – részvételével, esetleg a két fiatalt nevezni a májusi londoni Eb-re.

A férfiak 200 méteres pillangószáma szintén egy hármas verseny: noha a múlt hét óta 100-szoros magyar bajnok Cseh László a világranglista 3. legjobb idejével lett ob-aranyérmes, az ezüstérmes Kenderesi Tamással szemben még nem mondott le az olimpiai részvételről a nála egy kerek másodperccel még mindig lassabb Biczó Bence, aki így valószínűleg a néhány hét múlva esedékes londoni Eb-ben bízik. Bízhat benne, ha Hargitay megadja neki a lehetőséget.

Szó szerint torzsalkodás várható viszont 400 vegyesen, amit „alig” tompít az, hogy Cseh László kivonult ebből a számára fárasztó versenyszámból. A szám vb-ezüstérmese, az ob-n hátsérülés miatt nem induló Verrasztó Dávid mellett ugyanis Grátz Benjáminé a második legjobb kvótás időeredmény, ráadásul az ob-n már nem is először teljesített szinten felül. Ugyanakkor a hosszabb távokon erős Gyurta Gergely „mellékesen” a világranglista 9. legjobb idejét repesztette az országos bajnokságon – ebben nagy szerepe volt a Győrben szinte végig vezető, ifi olimpiai bajnok Grátznak. Tehát ha Verrasztó egészséges, 400 vegyesen még lesznek „történések”.

Esetükben természetesen bonyolultabb a képlet. A tolongós számok mindegyikében érintett Hosszú Katinka, hiszen a már „csak” olimpiai elsőséggel nem rendelkező 26 éves bajai úszónő jó eséllyel abban a számban indul el a nyári játékokon, amelyikben szeretne – azok közül, amelyekben indulási jogot szerzett. Megtehetné, hogy akár 8 versenyszámban is rajthoz áll, de korábban több nyilatkozatban is tett rá utalást, hogy a Rio előtti időszak időeredményei döntik majd el, mely számokat adja fel nagy álma megvalósulásáért.

A 400 méteres gyorsúszás például „bedobott” szám lehet. Ennek leginkább az ob-t nyerő, 23 évesen már a 3. olimpiájára készülő Kapás Boglárka örülhet majd, nem különben pedig a kőbányai Késely Ajna, aki a tavalyi ifiolimpián 4 számban nyert aranyat, és szinte meredeken felfelé ívelő pályát mutatnak az időeredményei – és még mindig csak 14 éves. Hogy tovább bonyolódjon a képlet, Az ob-n Késelyt még megelőzte egy bizonyos Novoszáth Melinda is, de ő még nem teljesített olimpiai szintet – Hargitay András döntése lesz, hogy lesz-e még egy esélye a londoni versenyen.

800 méter gyorson érdekes módon nem Hosszú az első számú úszónk, de ha akar, valószínűleg ő tempózhat majd az olimpián ebben a számban. Kapás Boglárka, aki az ob-n négy gyorsúszóaranyat szerzett, Hosszúnál most már egy ideje jobbat tud ezen a távon. Rajtuk kívül viszont bejött a képbe az ob-n Risztov Éva és Juhász Adél is, Risztov étvágyát ismerve pedig lehet, hogy – amennyiben Hosszú ezt a mellékszámát is bedobja – rajtkőre akar állni. Ez azon is múlik, hogy hogyan tudja hozzáilleszteni fő számához, a 10 kilométeres nyílt vízi versenyhez, aminek ő olimpiai bajnoki címvédője. A kiskunhalasi Juhásznak tehát akkor nyílik esélye, ha két világsztárunk nem óhajt vízbe ugrani 800-on.

200 méter pillangón szintén négy kvótaidős aspiránsunk van: Hosszú Katinka mellett az olimpiai indulásra a legnagyobb esélye a most 3 ob-aranyat szerzett Jakabos Zsuzsannának van, de a 19 éves pillangóspecialista Szilágyi Liliánának – Gyarmati Dezső néhai olimpiai bajnok pólós unokájának – az Eb-n kijöhet a lépés, ha Hargitay András döntéséből elindulhat. És akkor még ott van Kapás Boglárka is, akinek szintén nem véletlenül van riói szintje.

Négyes versenyfutás van még a 200-as vegyesszámban is, amelyben minden valamire való „jósda” és elemző aranyérmet vár az olimpián Hosszú Katinkától – bár egy múlt heti arizonai versenyen négyen is megelőzték... A legjobb nevezési idő természetesen az övé, de Jakabos Zsuzsannának, Verrasztó Evelynnek és Sebestyén Dalmának is megvan a joga ahhoz, hogy a játékokon elinduljon. Az ob-n közülük csak a Győrben edző Jakabos indult el, teljesen izgalommentes futamban győzött a döntőben.

Katinka kedvenc számában, a 400 méter vegyesen is csak a második repülőjegy van áruban, ezért pedig a magyar bajnoki címvédő Jakabos, a rajthoz nem állt Verrasztó, valamint Kapás és az őt megelőző György Réka küzd. Sok múlhat azon, hogy Verrasztó Evelyn mire megy Jakabossal a vegyesszámokban – Hargitayn áll, hogy van-e még értelme a spekulációnak az Eb előtt néhány héttel.

Hogy Hosszú Katinka végül melyik számokat választja, egyelőre nem tudni. Arizonában – a mesai tesztversenyen – a múlt héten számhalmozóként csak a 400 méter vegyes után állt a dobogó tetején, de még 100 háton is jobb volt a mezőnyben, mint a rövidebbik vegyesen. Amiben biztosak lehetünk, hogy – ha a szövetség is úgy akarja – Katinka a két vegyesúszószám, illetve mellé még 100 háton és/vagy 200 méter pillangón s talán 400 gyorson indulhat el – valamint ha az Eb-n beszáll a 4x200-as gyorsváltóba, és szintet úszunk, akkor abban –, de biztosan segítené a szövetség és a versenytársak választását, ha döntéséről mihamarabb tájékoztatást adna. Ehhez viszont hamarosan (a szövetség szerint, mint arról a Magyar Lelátó Facebook-oldalán olvasni, pontosan a mai napig) beszélnie kell majd Hargitay Andrással. Egyelőre – és ezt nem hányhatja senki a szemére – Katinka kizárólag az úszással foglalkozik. Májusban lesz az Eb, ezen számonként négy magyar indulhat el (ami segítheti Hargitay döntését), az ötkarikás nevezéseket július elejéig kell leadni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.