Varga Ádám is kibirkózta Riót

Az újpestiek fiatal 98 kilós reménysége kellemes meglepetésre megszerezte súlycsoportjában a riói kvótát.

B. M. L.
2016. 04. 17. 17:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerbiai Nagybecskereken zajló európai olimpiai kvalifikációs birkózóverseny harmadik napján is termett magyar kvóta. A kötöttfogású 98 kilós Varga Ádám a cseh Valát 5–2-re, a görög Kucimpaszt 2–0-ra, az elődöntőben pedig a német Öhlert 1–0-ra múlta felül, így bejutott a döntőbe – az észt Arusaar ellen birkózik –, és annak eredményétől függetlenül kivívta az olimpiai részvétel jogát.

Érdekesség, hogy ebben a súlycsoportban a 2009-es világbajnok Kiss Balázs számított az első számú versenyzőnek, de vele csak a következő, ulánbátori viadalon számolt volna a szakvezetés. Ám Varga remeklésével tett róla, hogy senkinek se kelljen Mongóliába mennie ebben a kategóriában. Hogy kettejük közül ki kap lehetőséget Rióban, a későbbiek folyamán a szakvezetés dönti el.

Mindenesetre nem árt tudni, hogy a nagybecskereki torna előtt Sike András szövetségi kapitány az MNO-nak elmondta, a kvótát kivívó sportolónak nyilvánvalóan előnye van riválisával szemben. Varga és Kiss a májusban rendezendő országos bajnokságon is összecsaphat egymással, ami akár válogató is lehet kettejük között.

– Nem izgultam jobban, mint egy diákversenyen, próbáltam kizárni a tétet. Az ellenfeleimmel csak edzésen birkóztam, versenyen még nem, örülök, hogy ki tudtam használni a lehetőséget. Kicsit nyögvenyelősen indult a nap, mondjuk nekem mindig, de aztán belejöttem – jelentette ki az UTE birkózója.

A szabadfogású Ligeti Dánielnek (125 kg) is kis híján meglett a kvótája, ugyanis két győzelemmel ő is eljutott az elődöntőig, ám ott kikapott az ukrán világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Zasejevtől, aki az idei Eb-n is felülmúlta a magyar nehézsúlyút.

A magyar birkózóknak eddig négy olimpiai kvótája van, Lőrincz Viktor (kötöttfogás, 85 kg) a tavalyi Las Vegas-i vb-n, Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 66 kg), Veréb István (szabadfogás, 86 kg) és Varga Ádám (kötöttfogás, 98 kg) pedig Nagybecskereken szerzett riói indulási jogot. Jövő hétvégén Ulánbátorban, rá két hétre Isztambulban rendeznek világkvalifikációs tornát, ahova már csak azokban a súlycsoportokban indulnak magyar versenyzők, ahol még nem sikerült kvótát szerezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.