Veréb István is ott lesz Rióban

A 86 kilós birkózó megszerezte a szabadfogásúak első olimpiai kvótáját.

B. M. L.
2016. 04. 16. 19:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második napra is jutott egy magyar olimpiai kvóta a nagybecskereki európai olimpiai kvalifikációs birkózótornán. A szabadfogású Veréb István (86 kg) megszerezte Magyarország harmadik olimpiai kvótáját, miután a nagybecskereki európai olimpiai kvalifikációs versenyen szlovák, olasz és lengyel versenyzőket legyőzve jutott a súlycsoport döntőjébe. Az aranyéremért a fehérorosz versenyzővel kellett volna összecsapnia, ám Mahamadov visszalépett a mérkőzéstől, így Lőrincz Tamáshoz hasonlóan ő is aranyéremmel zárt.

A korábbi vb- és Eb-bronzérmes Veréb kihasználva a remek sorsolását előbb a szlovák Matejovot és az olasz Canevát egyaránt technikai tussal verte, majd az elődöntőben, már a riói szereplési jogért a lengyel Marcinkiewiczet is felülmúlta 8-3-ra. Ezzel a magyar szabadfogású szakág első ötkarikás kvótája született meg.

– Már a rigai Eb-n is jó formában éreztem magam, de ott egy figyelmetlenség miatt nem voltam eredményes. Most kedvező sorsolást kaptam, a szlovákról tudtam, hogy a végén elfárad, az olaszt meg kellett vernem, a lengyeltől viszont eddigi öt meccsünkön mindig kikaptam. Ám tisztában voltam vele, milyen technikákat csinál, ezeket sikerült kizárni, s a második menetre már az ereje is elfogyott. Nagyon boldog vagyok, innentől kezdve kizárólag Rióra koncentrálok – értékelt a Csepel kiválósága. Aztán késő délután az aranyérem is a nyakába került, miután a fehérorosz Mahamadov a biztos kvótaszerzés után nem állt ki Verébbel.

A torna második napján másik négy honfitársunk is szőnyegre lépett. Barka Emese (58 kg), Sastin Marianna (63) és a kötöttfogású Szabó László (75) egy-egy győzelem után, a szabadfogású Gulyás Zsombor (74) pedig egyből kikapva maradt le a kvótáról, legközelebbi javítási lehetőségük jövő héten Ulánbátorban adódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.