Vezetett, de kikapott a hokiválogatott Kazahsztántól

Az utolsó harmadban védelmi hibákból kapott két góllal 3-2-es vereséget szenvedett a Chernomaz-csapat.

MTI
2016. 04. 29. 20:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rich Chernomaz együttese szombaton vívja utolsó előkészületi találkozóját az orosz B válogatottal, azt követően jelöli ki a szövetségi kapitány a 25 fős utazó keretet.

Magyarország–Kazahsztán 2-3 (2-1, 0-0, 0-2)
Gól: Galló (6.), Banham (18.), illetve Rimarjev (5.), Dawes (51.), Bochenski (58.).

A magyarok eddig hétszer találkoztak a kazahokkal – mindig a másod- vagy a harmadosztályú vb-n –, és hat vereség mellett csupán egyszer tudtak győzni: a 2013-as budapesti divízió I/A vb-n 2-1-re. Tavaly Krakkóból ez a két válogatott jutott fel a világelitbe, de akkor is 5-0-ra győzött az ázsiai együttes. Most Rajna kezdett a kapuban – egy éve Bálizs védett ellenük –, és hosszú kihagyás után ismét játszhatott Kóger, illetve lehetőséget kapott Erdély Csanád, aki szerdán tért haza amerikai klubjától, mi pedig beszélgettünk vele.

Nagy sebességgel kezdett a vendég válogatott, kiharcolt egy emberelőnyt, amelyet Rimarjev váltott gólra. A következő cserében sikerült az egyenlítés, Dudás kapu mögül érkező passzából Galló talált be. A csatár nyolcadik válogatott meccsén ötödik gólját szerezte. Ez lendületet adott a Chernomaz-csapatnak, a kazah együttes pedig már nem jelentett komoly veszélyt Rajna kapujára. A vendégektől több játékost is kiállítottak, a magyar válogatott pedig vezetéshez jutott: még a szünet előtt Banham lövése megpattant Szavcsenko botján, így a korong védhetetlenül vágódott a jobb felső sarokba. Később egy kazah kapu előtti tűzijátékból majdnem tovább nőtt a különbség.

A második harmadban is kiegyenlített játék folyt a pályán, mindkét oldalon adódtak helyzetek. Míg a tavalyi krakkói mérkőzésen a magyaroknak alig volt ziccerük, most Kolesznyik kapusnak többször is bravúrt kellett bemutatnia. A gól nélküli periódust követően egy hatalmas védelmi hiba után jött az egyenlítés, a kazahok honosított volt NHL-es játékosa, Dawes közelről talált be. Aztán 2:30 perccel a vége előtt egy másik honosított játékos, Bochenski indult meg, a védők egymásra vártak, majd a kazah játékos fonákkal a rövid sarokba emelt.

„Ötven percig elégedett voltam, utána következett egy felesleges kiállítás, amely megfordította a mérkőzés menetét. A második gólnál durva hibát követtünk el, később megint volt egy kiállításunk. Jó lecke volt, meg kell tanulnunk, hogy vannak dolgok, amelyeket nem szabad elkövetnünk. A fegyelem döntő lesz a világbajnokságon\"

– értékelt Rich Chernomaz szövetségi kapitány az M4 Sportnak, hozzátéve, hogy vasárnap jelöli ki a vb-re utazó 25 játékost. A magyar keretben harmincan vannak. A most pihenő Hetényi, Vay, Kiss, Orbán, Kovács, Magosi és Vas János szombaton játszani fog az oroszok ellen.

A vb-n május 7-én a szlovák, 8-án a címvédő olimpiai bajnok kanadai, 10-én a francia, 11-én a finn, 13-án az amerikai, 14-én a fehérorosz, 16-án pedig a német csapat lesz az ellenfél Szentpéterváron.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.