1,5 milliárdot ad a magyar állam a székely hokinak

Székelyföldi Jégkorong Akadémia létrehozását és magyarországi támogatását jelentették be Csíkkarcfalván.

FB
2016. 05. 15. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Jégkorong Szövetségben elnökségi tagsággal rendelkező államtitkár az MTI szerint bejelentette: a magyar kormány több év alatt 1,5 milliárd forinttal támogatja a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát, amely csíkkarcfalvi székhellyel, a római katolikus egyház által létrehozott alapítványi keretben jön létre. Az államtitkár történelmi sikernek nevezte, hogy a magyar jégkorong-válogatott szombaton legyőzte Fehéroroszországot, és kijelentette: ez nem sikerülhetett volna a székelyföldi jégkorongozók sokéves hozzájárulása nélkül.

Soltész Miklós elmondta: a támogatás egy részét beruházásokra, másik részét pedig szakmai programokra szánják. Az akadémia működését évi 225 millió forinttal támogatják, és már a 2016-os évben mintegy 613 millió forint támogatás érkezik Székelyföldre. Az akadémia székhelye Csíkkarcfalván lesz, de a támogatásból a csíkszeredai, gyergyószentmiklósi, kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi és marosvásárhelyi jégkorongozók is részesülnek. Az államtitkár hozzátette, ezt nem támogatásnak, hanem a székely hokinak szóló köszönetnyilvánításnak kell tekinteni.

Nem csak futballtámogatásról szól a magyar állam által nyújtott 4 millió eurós támogatás – mondta tavaly szeptemberben a Lánchíd Rádióban a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia elnöke. Szondi Zoltán hangsúlyozta: Csíkszeredán működik Székelyföld legnagyobb magyar nyelvű középiskolája, a Márton Áron Főgimnázium, a pénzt elsősorban ennek a 350 éve fennálló oktatási intézménynek a korszerűsítésére fordítják. Az interjút itt éri el.

Tánczos Barna szenátor, a Román Jégkorongszövetség korábbi elnöke elmondta, jelenleg 500 gyermek jégkorongozik Székelyföldön, és a támogatás célja az, hogy tíz év alatt megkétszerezzék a hokizó gyermekek számát.

A beáramló tőke nem feltétlenül menti meg a székely jégkorongot. Tavaly szeptemberben adtunk látleletet a székelyföldi hokiról, cikkünkből kiderül, hogy az utóbbi évek legnagyobb eligazolási hulláma zajlott múlt nyáron. Az ISK Csíkszeredát 18 játékos hagyta el, zömmel az 1999-es születésű korosztály hokisai. Többségük Győrbe igazolt, néhányan Székesfehérvárra és Debrecenre váltották a székelyföldi életet, ráadásul a ’99-esek edzője, Antal Károly is Győrben kötött ki.

De mi az oka a jégkorongos „népvándorlásnak”? A korábban Gyergyócsomafalván tehetségeket pallérozó Kercsó Árpád – aki megalapozta a dunaújvárosi jégkorongot, majd szövetségi kapitányként feltette Magyarországot a hokitérképre – az MNO-nak akkor elmondta: „később már hiába jön” egy fiatal hokis, ugyanis ha beválogatják valamelyik román korosztályos válogatottba, magyar színekben már nem szerepelhet. Márpedig a székelyek „Magyarországon érzik otthon magukat” – mondta a ma már csak utánpótlásedzőként, Székesfehérváron dolgozó szakember, aki szerint itt jobbak a körülmények, magasabb a színvonal, ráadásul jobbak a továbbtanulási lehetőségek is.

Kercsó szerint az a fő probléma, hogy a kiemelkedően tehetséges hokisok mellett a közepes képességűek is átjönnek. A legendás hokiedző elmondta: korosztályonként többnyire csak egy-két nagy talentum van – kivéve a ’99-eseket, ott tucatnyian. Hozzátette: egyébként nem mindenkit lehet átcsábítani Magyarországra, neki például két olyan esete is volt, amikor már fehérvári utánpótlásedzőként próbálkozott tehetséges fiataloknál, ám a család – egy esetben az ötéves öcs – közbeszólt.

Megoldás lehetne, hogy ez egyes utánpótlásműhelyek szerződjenek valamelyik magyar klubbal. Kercsó Árpád szerint valóban lehetne ilyen megoldás, idősebb Ocskay Gábor székesfehérvári szakosztály-igazgató elmondása szerint néhány éve szeretett volna megállapodni a csíkszeredaiakkal, ám nem tudott elegendő forrást szerezni ehhez. Így egyelőre megoldás nincs, a magyarországi csapatok pedig olyan nevetséges kompenzációs ajánlatokat tesznek, mint a Pesterzsébet a Gyergyószentmiklósnak: két játékosért nyolc botot ajánlottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.