A király salakon verte meg a salakkirályt

Sorozatban hetedszer győzte le Noval Djokovic Rafael Nadalt.

B. Molnár László
2016. 05. 13. 19:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két gigász korábban 11 alkalommal győzött az Örök Város salakján, a spanyol hétszer, míg a szerb világelső négyszer, őt ráadásul az elmúlt két esztendőben senki sem tudta legyőzni. Mindenesetre az igencsak változékony időjárás ellenére tömegek indultak már kora délután a Foro Italico felé, és az egyébként roppant népszerű verseny legjobban várt rangadóján egy tűt sem lehetett leejteni a nézőtéren. A tömeg nagy része a király „halálára” várt, azaz arra, hogy a 49. összecsapásukat Nadal nyerje meg. Sokkal többen szurkoltak a salakkirálynak, aki úgy tűnt a bevonuláskor, hogy most vagy soha jeligével várta ezt a napot.

A találkozót Djokovic kezdte, és az első pillanattól kezdve elképesztő meccset vívtak egymással. Nadal ráérzett arra, hogy ezen a napon fogható a szerb világelső, aki fokozatosan lendült játékba. Tombolt a közönség, könnyű pontot, illetve rövid labdamenetet szinte egyikük sem nyert. Djokovic végül hatalmas csatában behúzta az első szettet, és a szeméből már ekkor kiolvasható volt: ezúttal sem kegyelmez Nadalnak.

Ám a spanyol nem adta fel, egy nagy rohamra indult, csak úgy zengett a római teniszközpont a „vamostól”. Azonnal el is vette ellenfele szerváját, és a brékelőnyét egészen 5:4-ig megőrizte, sőt öt játszmalabdája is volt, ám Djokovic innen is visszajött. És már tényleg nem volt visszaút, rövidítésben megnyerte a szettet és a meccset is (7:5, 7:6).

Egy biztos, ha Nadal egyszer végre elhiszi, hogy képes legyőzni a világelsőt, akkor talán meg is fogja tenni. Elképesztően magas színvonalon teniszezett mindkét klasszis, percekig zúgott a vastaps, és a jobbára Nadal sikeréért szorítók is elfogadták, most nüanszok döntöttek a szerb mellett.

Ha valahol, hát Párizsban, a Roland Garroson eljöhet Nadal számára a fordulat

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.