A kiszámíthatatlanság varázsa

Rajna Miklós kapus szeretné élvezetessé tenni a magyar szurkolók szentpétervári vakációját. Interjú.

Lipiczky Ágnes
2016. 05. 06. 8:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar hoki erejét és fejlődését jelzi, hogy bőséges keretből tudta kiválasztani Rich Chernomaz szövetségi kapitány a világbajnokságra utazó csapatot. És azért kapusposzton is volt „tülekedés”
– Mert ott is egyre jobbak és ügyesebbek vagyunk – viccelődött Rajna Miklós, aki kisebb bokasérüléssel bajlódott a válogatott egy hónapos felkészülésének az elején.

– Három kapus, Hetényi Zoltán, az újonc Vay Ádám és ön kapott bizalmat a kapitánytól. Lesz valamiféle kapustaktika, mely csapat ellen kit láthatunk majd a jégen?
– Fogalmam sincs, erről még nem beszéltünk a kapitánnyal. Függ attól, hogy az adott meccs előtt ki milyen formában lesz, mennyire fáradt, és persze azt is nézni kell, hogy az adott napon melyik nemzet lesz az ellenfelünk. Biztos, hogy Rich fejében van taktika, és lesz valami trükk is, hiszen megtapasztaltuk már a saját bőrünkön, hogy képes meglepetésekkel élni. De pontosan ez a kiszámíthatatlanság az, ami kihozza a pluszt belőlünk, és még jobb teljesítményre sarkall bennünket.

– Az ember úgy gondolja, ezen az elit-világbajnokságon a magyaroknál inkább a védekezésen és a kapusteljesítményen lesz a hangsúly.
– Abban biztosak lehetünk, hogy a világ legjobbjai ellen kevesebb helyzetünk adódik majd, és ezeket a helyzeteket kell a csatároknak gólra váltani. Bár – teszem hozzá – már nem olyan a hoki, hogy vannak védők és támadók. A mai világban már mind az öt játékos támad és védekezik is, és ebben a mezőnyben mi se elöl, se hátul a legkisebb hibát sem követhetjük el.

– Ez lesz az a világbajnokság, amelyen mondjuk Kanada vagy az Egyesült Államok ellen egy magyar kapus nagy bravúrokkal akár felhívhatja magára a figyelmet. Ugyanakkor rendesen ki is tömhetik a nagy csapatok.
– Mindkét verzió bejöhet, de egyik sem vonhatja el a figyelmet a csapatról. Nagy lesz a nyomás, ezt mindannyian tudjuk, de én nem az a srác vagyok, aki összeroppan a terhek alatt. Általában nyugodt vagyok, és a tét jó dolgokat hoz ki belőlem.

– A magyar csapat tavalyi feljutása talán már nem is tekinthető csodának, hiszen a divízió 1-ben általában a világbajnokság közelében járt a válogatott. A bennmaradás azonban még mindig olyan álomszerű kép?
– Álomszerűnek tűnik, hiszen olyan játékosokkal csapunk össze, akiket évek óta csodálunk a televízióban, akiknek a mérkőzéseit keressük az interneten. De én személy szerint látok esélyt rá. A helyzetünket nem könnyíti meg, hogy a csoportunkban Németország és Franciaország a 2017-es világbajnokság rendezője, vagyis ők védettséget élveznek. Minimum négy vagy hat pont kell a sikerünkhöz, de ebben lehet hinni és reménykedni. Ez a csapat ugyanis képes arra, hogy meglepetést szerezzen, és meg is érdemlik azok a szurkolók, akik évek óta mellettünk állnak.

– A hírek szerint több ezer magyar utazik Szentpétervárra.
– Amikor tavaly Krakkóban kivívtuk a feljutást, a Facebookon láttuk, hogy a szurkolóink már megkezdték a spórolást, gyűjtést arra, hogy ismét elkísérhessenek bennünket. A mai magyar gazdasági helyzetben jelentős anyagi áldozatokat hoznak értünk. Tudom, sokaknak ez lesz úgymond a nyaralása. Mi pedig szeretnénk ezt a vakációt élvezetessé tenni a számukra.

Kapusok: Hetényi Zoltán, Rajna Miklós (Fehérvár AV19), Vay Ádám (Debrecen). Hátvédek: Dudás Jesse, Sagert Kalvin (DVTK Jegesmedvék), Garát Zsombor, Mestyán István, Stipsicz Bence (MAC Budapest), Szirányi Bence, Wehrs Kevin (Fehérvár AV19), Vas Márton (Fassa, olasz). Csatárok: Banham Frank, Bartalis István, Benk András, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Nagy Gergő, Sarauer Andrew (Fehérvár AV19), Erdély Csanád (Sioux Falls Stampede, amerikai), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Magosi Bálint (Briancon, francia), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Sebők Balázs (KalPa, finn), Sofron István (Klagenfurt osztrák), Vas János (Slavia Praha, cseh)

Csoportok. A csoport (Moszkva): Svédország, Oroszország, Csehország, Svájc, Lettország, Norvégia, Dánia, Kazahsztán.

B csoport (Szentpétervár): Kanada (világranglista-helyezése: 1.), Finnország (4.), Egyesült Államok (5.), Fehéroroszország (9.), Szlovákia (8.), Németország (13.), Franciaország (12.), MAGYARORSZÁG (19.)

(A magyar csapat akkor esik ki az A csoportból, ha a szentpétervári nyolcas utolsó helyén végez, vagy úgy lesz hetedik, hogy a 2017-es vb-t rendező német vagy a másik rendező francia csapatot előzi meg, és közben a moszkvai csoport hetedik helyezettjénél rosszabb a mutatója.)

A B csoport programja. Május 6., péntek: Egyesült Államok–Kanada 15.15, Finnország–Fehéroroszország 19.15. Május 7., szombat: Szlovákia–MAGYARORSZÁG 11.15, Franciaország– Németország 15.15, Fehéroroszország–Egyesült Államok 19.15. Május 8., vasárnap: Kanada– MAGYARORSZÁG 11.15, Finnország–Németország 15.15, Franciaország–Szlovákia 19.15. Május 9., hétfő: Kanada– Fehéroroszország 15.15, Finnország–Egyesült Államok 19.15. Május 10., kedd: Szlovákia–Németország 15.15, MAGYARORSZÁG–Franciaország 19.15. Május 11., szerda: Szlovákia–Fehéroroszország 15.15, Finnország–MAGYARORSZÁG 19.15. Május 12., csütörtök: Egyesült Államok–Franciaország 15.15, Kanada–Németország 19.15. Május 13., péntek: Egyesült Államok–MAGYARORSZÁG 15.15, Németország–Fehéroroszország 19.15. Május 14., szombat: Franciaország–Finnország 11.15, Kanada–Szlovákia 19.15, MAGYARORSZÁG–Fehéroroszország 15.15. Május 15., vasárnap: Németország–Egyesült Államok 15.15, Szlovákia–Finnország 19.15. Május 16., hétfő: Kanada–Franciaország 15.15, Németország–MAGYARORSZÁG 19.15. Május 17., kedd: Egyesült Államok–Szlovákia 11.15, Fehéroroszország–Franciaország 15.15, Kanada– Finnország 19.15. Május 18., szerda: szünnap. Május 19., csütörtök: negyeddöntők: A csoport 1. helyezett–B csoport 4. helyezett, A2–B3, B1–A4, B2–A3 (kezdési időpontok 15.15 és 19.15, Moszkva, Szentpétervár). Május 20., péntek: szünnap. Május 21., szombat: elődöntő: 15.15 és 19.15 (Moszkva). Május 22., vasárnap: a 3. helyért: 15.15, döntő: 19.45 (Moszkva).

(A mérkőzéseket a Sport1 és a Sport2 közvetíti.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.