Andy Möller speciális ötletekkel is segít

A csapat másodedzője, Andy Möller igyekszik levenni a terhet a játékosok válláról.

2016. 05. 10. 12:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyebek mellett a fantasztikus játékosmúltja, a tapasztalata miatt számít a szakértelmére Bernd Storck szövetségi kapitány. 1986 óta nem voltak világversenyen a magyarok, ön azóta 1990-ben, 1992-ben, 1994-ben, 1996-ban és 1998-ban vett részt nagy tornán. Érez valamit a magyarok óriási várakozásából?
– Természetesen. Hihetetlenül boldog vagyok, hogy a munkánknak meglett a gyümölcse.

– Izgatott az Eb előtt?
– Nagyon! Hat hónapja dolgozom a Magyar Labdarúgó-szövetség alkalmazásában, nyugodtan mondhatom, hogy nagyon érdekes időszakot töltök a csapat mellett, és sok nagyszerű emberrel is volt szerencsém találkozni. Szóval, jelentem, jól vagyok!

– Mit gondol a magyar labdarúgásról?
– Sok bajnoki mérkőzést láttam az elmúlt hónapokban, és higgye el, a futballjuk nem olyan gyenge, ráadásul bőven megvannak a fejlődés lehetőségei.

– Mire gondol?
– Részben technikai jellegű problémák vannak. Néha olyan mérkőzéseket láttam, ahol komolyan hajtottak a csapatok, beleadtak apait-anyait, de olyan is volt, amikor túl lassú volt az iram. Számomra ez leginkább a környezettől függ

– Nincsenek nézők vagy nincsenek elegen.
– Ez igaz, és vannak régi, felújításra váró stadionok.

– Látott kivételes tehetségeket? Bernd Storck felfedezte a magyar futballnak Kleinheisler Lászlót és Nagy Ádámot. Ön észrevett valakit?
– Nem szeretek a játékosokról beszélni. Láttunk fiatal tehetségeket a pályán, de nem érezném fairnek, ha most neveket kezdenék el sorolni.

– Hogy értékelte az Eb-sorsolást? Szerencsések voltunk a csoportbeosztással?
– Ez majd az Európa-bajnokságon derül ki. Mindannyian örülünk, hogy eljutottunk Franciaországba. A sorsolás előtt azt mondtam, hogy nincsen extra kívánságom a leendő ellenfelekkel kapcsolatban. Nyilván tisztában vagyunk azzal, hogy a nagy tornákon sok jó csapat vehet részt, többek között a favoritok is, mint például a németek vagy a franciák. Mindenekelőtt boldogok vagyunk, hogy valóra vált az álmunk, és kijutottunk az Eb-re, ahol mindent megteszünk, hogy sikeresek legyünk.

– Játékos-pályafutása során milyen tapasztalatokat szerzett Ausztriával, Izlanddal és Portugáliával kapcsolatban?
– Az 1990-es években Ausztria és Izland nem képviselt komolyabb játékerőt, de ez mára megváltozott. Az osztrákok felneveltek egy sikeres korosztályt, a válogatott legtöbb játékosa külföldön játszik, a labdarúgóik fel vannak vértezve nemzetközi tapasztalattal. Izland válogatottjának meghatározó játékosai évek óta együtt játszanak, az U21-es válogatottjuk 5-1-re legyőzte a német korosztályos csapatot. Portugália mindig is az elit tagja volt. Most ott játszik a világ egyik legjobb játékosa, Cristiano Ronaldo.

– Néhányan azt mondják, az MLSZ túl nagy kockázatot vállalt azzal, hogy az Eb előtt meghosszabbította Bernd Storck szövetségi kapitány és az ön szerződését.
– Nézze, én egy projektben gondolkozom, Bernd Storck hívott, hogy segítsek a két pótselejtezőn, amit sikerrel vívott meg a válogatott. A kapitány nemrég közölte velem, hogy a labdarúgó-szövetségnél elégedettek, szeretnék, ha folytatnánk a munkát. Ez számomra nem jelentett problémát, leginkább azért nem, mert jól érzem magam a jelenlegi helyemen. Megszerettem Magyarországot, kedvelem Budapestet, és persze a játékosokat is, akik valódi karakterek, kiváló mentalitással. Igazi csapatként működik a magyar válogatott. Szeretek velük dolgozni.

– Páratlan eredménysorral büszkélkedő labdarúgó volt. Világbajnokságot, Európa-bajnokságot és Bajnokok Ligáját nyert. Tud segíteni a magyaroknak, hogy levegye a vállukról a terhet egy komoly torna előtt?
– Nem az a fontos, hogy én mit értem el a futballban. A játékosok talán tudják, hány világversenyen vettem részt, de ennek nincs különösebb jelentősége. A tapasztalat, amivel rendelkezem, adott. Mindent elkövetek annak érdekében, hogy valahogy átadjam ezt nekik, és amikor szükség van rá, akkor speciális ötletekkel segítsem őket. Egyébként magam sem értem néha, hogy miért, de nem érzek nyomást.

– A játékosok talán igen. Tud nekik ebben segíteni, hogy lazábban, görcsmentesen álljanak a dolgokhoz?
– Nekem az a dolgom, hogy minél több önbizalmat adjak a játékosoknak. És bármikor fordulhassanak hozzám, ha felvetődik egy szakmai jellegű vagy bármilyen kérdés. Megkereshetnek azzal, hogy elemezzünk vagy akár csak megbeszéljünk egy konkrét mérkőzésszituációt, de leginkább mentális kérdések kerülnek előtérbe.

– A főnöke, Bernd Storck javaslatára az MLSZ német mintára szeretné átalakítani a magyar utánpótlás-bajnokság rendszerét. Ezen múlna a jövő sikeressége?
– Én Bernd Storck másodedzője vagyok, ő a kapitány. Így az ő elképzeléseit követem.

– Szeretne a közeljövőben dolgozni a Bundesligában?
– Többször is említettem már, nagyon boldog vagyok a jelenlegi munkám miatt, és koncentrálok a következő feladatra, a franciaországi Eb-re. Az Európa-bajnokság után szinte azonnal kezdődik a vb-selejtező-sorozat.

– A főnöke Ducatival jár, és teniszezik, Roger Federer a kedvence. Önnek van hobbija?
– A családommal való együttlét. Van egy hat- és egy nyolcéves fiam. Szeretek velük teniszezni, vagy elmegyünk moziba, netán golfozni. Bár erre most nincs időm. A futball kitölti az életem: a meccsnézés, találkozás a szakemberekkel.

– Tartja a kapcsolatot a régi, világhírű csapattársaival: Gianluca Viallival, Roberto Baggióval, Antonio Contéval, Mathias Sammerrel, Lothar Mattheausszal?
– Néha beszélünk vagy összefutunk valamelyik német stadionban. Csak ritkán találkozunk.

– Még egy „nemzetközi kérdést” engedjen meg a végén. Ki nyeri a Bajnokok Ligáját?
– A Bayern–Atlético mérkőzés előtt azt mondtam, hogy a párharc győztese lesz a befutó. Ezt továbbra is tartom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.