Aranyérmes Hosszú Katinka 400 méter vegyesen

Jakabos Zsuzsanna ugyanebben a számban harmadikként csapott célba. Bernek Péter bronzérmes 400 m gyorson.

MTI
2016. 05. 16. 17:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szám világbajnoka pillangón még „csak” szűk egy másodperccel lépett el az ekkor még második helyen álló Jakabostól, majd háton elképesztő előnyre tett szert. Innentől kezdve Hosszú már csak az órával versenyzett, s végül 4:30.90 perces idővel csapott célba. Jakabost mellen előzte meg a brit Hannah Miley, a bronzérme azonban nem forgott veszélyben, 4:38.39-cel zárt.

„Csodálatos három és fél év van mögöttem, élveztem az utazás minden pillanatát. Ez a mai nap tényleg arról is szólt, hogy a rossz emlékek végleg törlődjenek ebben az uszodában – és ez ma sikerült. Az Európa-bajnokságon nincs rajtam semmi nyomás, kifejezetten ez az érzésem, hogy csupán az a dolgom, hogy élvezzem ezt a versenyt” – idézte Hosszút a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala.

Hosszú pályafutása kilencedik egyéni nagymedencés Európa-bajnoki címét szerezte, ezzel beérte a magyar örökrangsorban a nőknél élen álló Egerszegi Krisztinát.

Bernek Péter – aki 2014-ben Dohában rövidpályás világbajnoki címet nyert 400 méter gyorson – végig nagy csatát vívott a második helyen a norvég Henrik Christiansennel, végül 3:46.81 perces idővel, egyéni legjobbjától (3:46.29) nem sokkal elmaradva harmadikként csapott célba.

„Gyakorlatilag el sem fáradtam, annyira sem, mint reggel. Ez most nem állt össze, de inkább most, mint az olimpián. Ez olyan pont semmilyen volt. Kielemezzük, mi volt a hiba, az volt az érzésem, hogy még maradt bennem, van még mit csiszolni rajta, mert 3:45-re számítottam. Most 250-nél indultam meg, ki kellett ezt is próbálni, mint sok minden mást is, hogy Rióban a legjobb legyen” – idézte a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala a magyar versenyzőt.

Bernek ezzel a magyar úszók első érmét szerezte a brit fővárosban. A számot rendkívül magabiztosan az olasz Gabriele Detti nyerte.

A férfi 4x100 méteres gyorsváltó új országos csúccsal az ötödik helyen végzett a Londonban zajló vizes Európa-bajnokságon.

A hétfő esti döntőben a Holoda Péter, Takács Krisztián, Bohus Richárd, Kozma Dominik összeállítású négyes 3.16.55 perces idővel zárt, ezzel tovább faragott a délelőtti előfutamban úszott 3:17.15 perces országos csúcsból. A számot a franciák nyerték.

A hétfő esti programban Hosszú Katinka, Burián Kata, Cseh László és Balog Gábor is bejutott a Londonban zajló vizes Európa-bajnokság keddi döntőibe.

Férfi 100 méter háton elődöntős futamában Balog Gábor 54.20 másodperces idejével a negyedik helyen csapott célba, ezzel összesítésben a hetedik helyen jutott a keddi döntőbe. Ugyanitt Földházi Dávid egyéni csúcsát közel három tizeddel megjavította ugyan (55.35 mp), nyolcadik helye azonban nem ért továbbjutást, s így összetettben a 16.-ként zárt.

Női 200 méter háton Hosszú Katinka nagyjából negyed órát pihenhetett a 400 méter vegyesen aratott győzelmét követően, ennek ellenére könnyedén utasította maga mögé a futamában résztvevőket, ugyanakkor 2:09.98 perces idejével „csak” a harmadik helyről várja majd a finálét. Az őt megelőző futamban indult Burián Kata, aki 2:10.83 perces idejével egyrészt összesítésben a negyedik helyen került a döntőbe, másrészt 23 századra megközelítette az olimpiai A-szintet.

Férfi 50 méter pillangón Cseh László, a szám vb-bronzérmese 23.57 másodperccel futamában a harmadik lett, összesítésben pedig a negyedik legjobb idővel került a döntőbe.

„Már jobb volt, mint délelőtt, de még nem érzem a vizet. Ez azt jelenti, nem érzem azt, hogy igazándiból haladnék. Mindegy, ezen még dolgozunk, holnapra jobb lesz” – nyilatkozta a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldalának a 12-szeres Európa-bajnok klasszis.

Férfi 100 méter mellen Financsek Gábor 1:01.46 perces teljesítménnyel futamában a hetedik lett, összesítésben pedig a 13. helyen végzett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.