Az életéért küzd Verrasztó Dávid

Ha nem végez a két másik magyar előtt a londoni vizes Eb-n 400 vegyesen, nem mehet az olimpiára.

2016. 05. 15. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyára ismerik a székfoglaló játékot. Egy ember háttal a többieknek zenét rak be, majd a többiek a létszámuknál eggyel kisebb számú szék körül zenére elkezdenek futni. Ahogy a zene megáll, mindenki leül egy székre. Akinek nem jut, búsan elkullog, miután kivett egy széket. Végül ketten maradnak egyetlen székre, amelyre csak egyvalaki ülhet le.

Ezt a játékot játssza most Verrasztó Dávid, akit sarokba szorított az élet. Vb-ezüstérmes, Európa-bajnok úszónk a néhány héttel ezelőtti országos bajnokság előtt egy ostoba baleset folytán megsérült a hátán, így nem tudott rajthoz állni, ezzel „magára húzta” 400 vegyesen két itthoni vetélytársát, Grátz Benjámint és Gyurta Gergelyt, akik eléggé durva időt úsztak. Először is azt tudakoltuk a higanylazaságú, 27 éves sportolótól, hogy van a háta.

– Jól, nagyon jól. Éppen az országos bajnokság idejére csúcsosodott ki egy háromnapos problémám, de már semmi bajom.

A versengésről elöljáróban fontos tudni, hogy az egyetlen távon, amelyen Verrasztó rajtkőre áll (400 méter vegyes), csak az elődöntőig mehet két magyar, a döntőben – akármilyen jó helyezést szednek is össze – nemzetenként csak ketten csobbanhatnak. Még jó, hogy a rövidebb távokra átnyergelő Cseh Lászlóval, aki mögött sokáig csak másodhegedűs volt, már nem kell foglalkoznia

– Meg kell hagyni, Grátz Benji és Gyurta Gergő nélkülem is elég kemény csatát vívtak az országos bajnokságon, de gondoltam, hogy Gege behúzza a számot. Jól jött ki neki a lépés, láttam, mit csinált. Az Eb-n kicsit más lesz a helyzet, és amíg még mindhárman versenyben vagyunk, reggel kell úszni. Még azt sem tudjuk, egy futamban vagy külön leszünk-e. Van pikantériája a helyzetnek, keményen kell úsznom.

Annál inkább is, mert szerinte a döntőben a várható időeredmények alapján három magyar is úszhatna, de ugye ezt a szabályok nem engedik.

Verrasztó már az olimpiáig tekint előre: mivel Grátz a világbajnokságon is csak hajszállal maradt le a fináléról, nem esélytelen, hogy az ötkarikás játékok fináléjában is két magyart lássunk. Az egyik „természetesen” ő lenne, mármint Verrasztó Dávid. A riói indulási jogot mindhárman megszerezték, ez az Eb dönti el, hármójuk közül melyik kettő úszó repül a játékokra.

A szakmáról szót ejtve Verrasztó elmondta, a négyhetes olimpiai felkészülési ciklusba tökéletesen ágyazódik az Eb versenyhete, amelyre ő nem is utazik ki az elején, csak közvetlenül a jövő vasárnapi versenyszám előtt. Tehát egyértelműen számol az olimpiai részvétellel az egytöltényű úszó.

Az Európa-ranglistán ő a legjobb magyar (nem mellékesen a szám regnáló Európa-bajnoka), Gyurta Gergely a 8., Grátz Benjámin a 9. helyen áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.