Az üveghangot délutánra tartogatta Kozák Danuta

Nem volt hiány meglepetésekben az első szegedi olimpiai válogatón.

Lipiczky Ágnes
2016. 05. 11. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy fináléval megkezdődött a kajak-kenusok első olimpiai válogatója a szegedi Maty-éren. A legnagyobb érdeklődés a női K-1 500 méter fináléját kísérte, amelyben Kozák Danuta zsebelte be a győzelmet. London kétszeres olimpiai bajnoka egész nap csak megbújt a mezőnyben, hogy a fináléban minden erejét mozgósítva egy hajóval győzze le a második helyen záró Csipes Tamarát, valamint a harmadik Kárász Annát.

„Nem altattam, csak tartalékoltam az erőmmel, hiszen a világbajnokságoktól és az olimpiától eltérően itt egy napon rendezték meg az előfutamokat és a finálét is. Ráadásul a középfutamból négyen jutottak tovább, így nem kellett üveghangon menni, csak a döntőben” – magyarázta Kozák Danuta. Mint mondta, erős a magyar mezőny, de nem elsősorban a hazai vizekre, hanem a nemzetközi színtérre kell koncentrálni. „Itthon valóban legalább négy olyan kajakos van, aki jobb napján világot tudna váltani, de nem egymáshoz kell mérni magunkat, hanem az új-zélandi Lisa Carringtonhoz, aki tavaly két hajóval nyert a világbajnoki döntőben.”

A drogügye miatt tavaly eltiltását töltő Csipes Tamara rendkívül boldog volt második helyével, hiszen így ott lehet ő is a duisburgi világkupán, amely ebben a számban a második válogató lesz közte és Kozák között. „És az sem mellékes, hogy talán már van egy fél lyukam a riói négyesben is” – mondta Csipes a versenyt követően.

A férfiaknál K-2 200 méteren bombameglepetés született, hiszen a tavaly U23-as világbajnoki címet szerző Horváth Bence és Szomolányi Máté legyőzte a világbajnoki címvédő Tótka Sándor, Molnár Péter duót. Horváth Bence a doppingoláson ért Dudás Miklós párja lett volna ebben az idényben, s a noha a szolnoki tájékoztatóversenyen még csak egyesben rajtolt, két héttel ezelőtt újra összeült Szomolányi Mátéval, akivel hét éve versenyeznek együtt. „Győrben már elég biztató időket mentünk edzésen, de valójában nagy meglepetés volt számunkra is ez az első hely. A döntő előtt egy fikarcnyit sem izgultam, azt mondtam Máténak, úgy álljunk oda a rajthoz, mintha edzőnk, Tokár Krisztián mérné az időnket” – mesélte Horváth Bence.

Molnár Péter a versenyt követően úgy nyilatkozott, hogy jó pályát ment Tótka Sándorral, és nem igazán tudja, hogy miben kellene még fejlődnie.

A két szám mellett még a férfiaknál K-1 1000 méteren és C-2 1000 méteren rendeztek döntőt. Előbbiben a szintén drogeltiltásából visszatérő Dombvári Bence diadalmaskodott, a BHSE vb-bronzérmese legalább két lépéssel a hazai mezőny előtt jár. A kenusok mezőnyében a 2013-ban világbajnoki aranyat nyerő Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó nyert, amely Duisburgban szintén lezárhatja a válogatási sorozatot. Ehhez az kell, hogy maguk mögött tudják az ezúttal második helyen záró Petkó András, Fekete Ádám párost.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.