BL-győztes sikeredző ül a női kéziválogatott kispadjára

A dán Kim Rasmussen megbízatása július 1-jétől négy évre szól.

Arday Attila
2016. 05. 18. 11:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 43 éves szakember jelenleg a lengyel női válogatott szakvezetője és másfél hete a Budapesten Bajnokok Ligáját nyert román CSM Bucuresti vezetőedzője. Utóbbival a Bajnokok Ligája döntőjében pont a magyar kirakatcsapatot, a Győri Audi ETO KC-t győzte le. A román csapatot hősként köszöntötték Bukarestben, mi pedig itt elemeztük sikerüket. A kézilabda Mourinhója mindkét munkaköréből az idény végén távozik.

Ugyanakkor ezernyi részletet tisztázni kellett a megállapodás előtt – hangzott el a Rasmussent bemutató sajtótájékoztatón. Józsefváros fideszes polgármestere, Kocsis Máté – aki a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke is egyben – elmondta: néhány vállalást tett a szövetség a télen. Ezek alapján teljes energiájukat a válogatott felé kell fordítaniuk a kapitányoknak. Mindig Magyarországon kell legyenek, hogy lássák a magyar élmezőnyt, ismerjék a csapatainkat – mondta.

„Több név is volt a kalapban, bizonytalan volt, hogy magyar vagy külföldi trénert találunk”

– jelentette ki Kocsis, elárulva, hogy Pálinger Katalin alelnök javasolta Rasmussent, akinek sok más ajánlata is volt Európából. „Korrekt volt, amióta elköteleződött ide, már csak technikai kérdések voltak. Szereti Magyarországot, nagyra tartja. Jobb ajánlatot is visszautasított, ez is jelenti a magyar kézilabda megbecsülését. Ha már megverni nem tudjuk, igazoljuk le: ezt találóan írta le valaki a sajtóban. Július 1-jétől szól a szerződése, minden feltétel adott, hogy régi fényében tündököljön a magyar kézilabda” – közölte Kocsis.

Pálinger a sajtótájékoztatón azt mondta, a harmadik tárgyalásig nem is esett szó pénzről. „Prioritásként kezelte csapatunkat, és ez nekem nagyon sokat jelentett. Időt kell adnunk neki, a végső cél az olimpiai szereplés. Rendkívül motivált ember” – mesélte Pálinger, hozzátéve, hogy Rasmussen stábját még nem tudják bejelenteni, viszont azt igen, hogy a válogatott tíz nappal többet, ötvenöt napot fog együtt edzeni. Elmondta azt is, a szövetség jóváhagyásával Magyarországon vállalhat klubfeladatot Rasmussen.

Az MNO kérdésére, miszerint mitől volt vonzóbb a magyar ajánlat a dánokénál, Pálinger Katalin elmondta: „Rasmussen látta nálunk a stabilitást és a bizalmat. A szakmai elképzeléseink az első pillanattól egybevágtak.” Kocsis Máté ezzel kapcsolatban hozzátette: „A BL négyes döntőjén is nagyon megfogta a hangulat, sikerült lenyűgözni a szervezéssel és a szurkolással. Potenciált lát a következő években, saját karrierje szempontjából is úgy mérte fel, érdemes hozzánk jönnie, és ez bizakodásra ad okot.”

Kim Rasmussen levélben és videoüzenetben köszönt be. „Célom egy egységes, összetartó csapat. Győztes csapatot akarok kialakítani. Fő elvem az egymás és a csapat iránti tisztelet. Magam is megtapasztaltam, hogy a magyarok mennyire rajonganak a kézilabdáért. Fantasztikus a kézilabda-kultúra Magyarországon. Alig várom, hogy Budapestre költözzem” – jelentette ki.

A magyar csapatot a februárban kinevezett Elek Gábor és a spanyol Ambros Martín kettős vezeti a június elején esedékes két Eb-selejtezőn. Kocsis Máté a sajtóeseményen azt mondta, a férfiválogatottnál is közel állnak az új kapitány bejelentéséhez.

Nagypályán:

1928–34: Karsai József
1935–36: Sass István
1937–45: Cséfay Sándor
1948–49: Schäffer Gusztáv
1950–51: Várady Andor
1951–56: Mérai Ferenc
1957–59: Réti Zoltán
1959: Mérai Ferenc

Kispályán:

1956–78: Török Bódog
1979–80: Lele Mihály
1980–85: Csík János
1986–87: Barabás Zsolt
1988–89: Szabó István
1990–96: Laurencz László
1997: Csík János
1998: Németh András és Zsiga Gyula
1998–2004: Mocsai Lajos
2004: Kiss Szilárd
2005–08: Németh András
2008: Hajdu János
2008–09: Imre Vilmos
2009–11: Mátéfi Eszter
2011–14: Karl Erik Böhn (norvég)
2013: Hajdu János megbízottként
2014–15: Németh András
2016: Elek Gábor és Ambros Martín (spanyol)
2016. 07. 01–: Kim Rasmussen (dán)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.