Chernomaz: Az égiek eldöntik, sikerül-e bent maradni

A válogatott minden tőle telhetőt megtett a szövetségi kapitány szerint.

MNO
2016. 05. 17. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mindenki érzi, és a külföldi szakvezetők is elmondták, hogy a magyar csapat sokat fejlődött az elmúlt időszakban, mérkőzésről mérkőzésre bizonyította, hogy nem véletlenül szerepelt a világbajnokságon. Hogy sikerül-e a bennmaradás? Majd az égiek eldöntik\" – mondta az MTI-nek Chernomaz.

Szerinte már a torna első felében nagyon jó harmadokat produkált a csapata, 40-50 percen át képes volt tartani a lépést a legjobbakkal – Kanadával vagy Finnországgal – is, ám a franciák elleni mérkőzésen a kelleténél több hiba csúszott a játékba.

„A sorsfordító a fehéroroszok elleni ütközet volt. Ott ráéreztünk, mire van szükség. Hogyan tudunk a komoly védekezésből átfordulni támadásokba, és végre elegendő gólt lőttünk. A németekkel szemben hasonló volt a játék, ám ott a végén összeroppantunk a nyomás alatt. Ha kiesünk, emelt fővel távozunk, ha viszont benn maradunk, boldogok leszünk\" – fogalmazott a kanadai szakvezető, akinek a vb-vel lejárt a megbízatása.

Az esetleges hosszabbításról még nem tárgyalt a magyar szövetség vezetőivel a tréner.

A magyar csapat akkor marad benn a világ 16 legjobb csapatát tömörítő elitben, ha a fehéroroszok nem szereznek pontot a franciák ellen, azaz alapjátékidőben kikapnak.

Fehérorosz győzelem vagy hosszabbításos vereség esetén a magyarok jövőre a divízió I/A-ban szerepelnek Ausztria, Kazahsztán, a Koreai Köztársaság, Lengyelország és Ukrajna társaságában.

A másodosztály tornájára előzetesen az osztrákok és a dél-koreaiak jelentkeztek. Az elit vb-nek jövőre Párizs és Köln ad otthont.

A válogatott több szempontból történelmet írt a szentpétervári csoportban: 1939 után először tudott meccset nyerni az élvonalban, először győzött a fehérorosz csapat ellen, először ütött gólt az Egyesült Államoknak, és a bennmaradás is páratlan bravúr lenne, ugyanis ilyen magas szinten ez még egyszer sem sikerült.

A hétfő esti, németek elleni záró összecsapás után a csapatkapitány, Vas Márton a közösségi oldalán bejelentette, hogy többet nem szerepel a válogatottban. A 36 éves játékos 175-ször játszott a nemzeti csapatban és 111 pontot gyűjtött (48 gól, 63 gólpassz). Pályafutása egyik legemlékezetesebb gólja az volt, amelyet 2008-ban, Szapporóban az ukránoknak ütött emberhátrányban, véglegesen eldöntve ezzel a feljutást.

„Az utolsó tánc címeresben:))) Mindenkinek köszönök mindent, nélkületek nem sikerült volna!!!!!” – írta Vas. A Magyar Jégkorong Szövetség honlapjának pedig ezt mondta: „Ez a vb feltette a karrieremben az i-re a pontot, és tényleg olyan érzésekkel köszönhetek el a válogatottól, hogy büszke lehetek a csapatra.”

Az már korábban tudott volt, ahogy a 41 esztendős Frank Banham visszavonul, így két népszerű hokis helye üresedik meg a válogatottban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.