Gyurta szaván fogja edzőjét

Csendesebb nap volt a szerdai a londoni Európa-bajnokságon.

MNO
2016. 05. 18. 20:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurta Gergely természetesen nem az Eb-re készült nagy erőkkel, hiszen három és fél hét múlva Setúbalban 10 km-en az olimpiai kvalifikáció a tét – az ifjabbik Gyurtának egyetlen célja volt: végre 15 percen belül úszni egy felnőtt világversenyen. És ez sikerült, ami dupla öröm, hiszen franciaországi edzéseinek irányítója, Philippe Lucas egy vacsorameghívást helyezett kilátásba. Az érem messze volt most, az ugyanakkor igen jól festett, ahogy a táv utolsó harmadában Gege kilőtt, és tökutolsóból öt hossz alatt fellapátolt a negyedik helyre. A számot egyébként az olasz Gregorio Paltrinieri nyerte, brutális Európa-csúccsal.

A nap másik finalistája, Verrasztó Evelyn nyolcadikként zárt 100 gyorson – ez sem csodálható, hiszen előtte 200 vegyesen a negyedik legjobb időt úszta, és ha sikerül még inkább régi önmagára emlékeztetőt nyújtania, még az érem sem kizárt.

Hosszú Katinka világrekorderhez méltóan óriási fölénnyel előzte a mezőnyt ezen a távon, míg kevesebb mint egy órával később afféle biztonsági úszással harmadikként 100 háton is döntős lett.

Az elmúlt tíz évben egyébként ez a nap sem volt annyira csendes, csak hát Cseh László átnyergelt a pillangóra, elvégre akármennyire is megy neki, azért negyven perc alatt kétszáz pille elődöntőt és kétszáz vegyes döntőt úszni még huszonéveseknek is sok lenne. Így 2006, azaz tíz év után először nem egy magyar nyert egy vegyesúszó számot a nagypályás Eb-n, igaz, jellemző, hogy a görög Vazaiasz nem tudott jobbat úszni annál, amennyivel Cseh Laci egy napja megnyerte a reggeli előfutamot... Ami minket jobban érdekel, hogy Laci két 1:54-es idővel jelezte, pokoli erő hajtja, egyvalaki tudott a közelében lenni, éspedig Kenderesi Tamás (ő reggel, amikor egymás mellett úsztak, délután picit tartalékolt, ám így is harmadikként került be).

A nap végi meglepetésről Bohus Richárd gondoskodott, aki az 50 hát előfutamában megdöntötte saját országos csúcsát (25.04), ötödik idővel ment tovább, és akár megismételheti 2012-es bravúrját, amikor bronzérmes volt ezen a távon – bár saját bevallása szerint jobban érdekli a száz gyors olimpiai A-szintje. Ez fontos kihívás, mert nem könnyű még egyszer formába kerülni – Horváth Dávid például igencsak bánatos volt, hiszen 200 mellen nem sikerült megszereznie a riói kvótát, és végül 12. helyen zárt – olvasható a kommünikében.

Gyurta Gergely: „Végre nagy versenyen sikerült 15 percen belül úsznom, ma csakis ez volt a cél. Kizárólag magammal foglalkoztam, senki mással, nekem ma ez volt a feladatom. Megérte kimenni, mert nagyon sok mindent be tudtam gyakorolni Franciaországban úgy, hogy csapattal edzettem, amiket ma hasznosítani tudtam. Közben még a setúbali 10km-es olimpiai selejtezőre is készülök, az edzőm, Philippe is csak annyit mondott, ha 15-ön belül jövök, elvisz itt vacsorázni. Úgyhogy most szaván fogom.”

Hosszú Katinka: „Holnap visszalépek a száz pillangóról, így jut elég figyelem és erő a váltóra. Kétszáz vegyesen szeretnék egy 2:07 körüli időt úszni, ma a száz hát nem esett annyira jól a vegyes után, holnap más lesz, amikor nem kétszer kell leúszni mind a kettőt, bár a hajrá azért ma is rendben volt érzésem szerint.”

Kenderesi Tamás: „Arra számítottam, hogy ez nem fog annyira jólesni, mint a délelőtti, egy nap kétszer nehéz ilyen keményet úszni, meg aztán másodjára nem akartam elrúgni magam nagyon. Próbáltam Lacira hatni, mondtam neki, tesó, ne húzd meg őket a másodikban, szeretnék jó pályára kerülni. Nem ígérte meg, hogy lassabban fog menni, de mindegy is, akkora profi, hogy az elképesztő.”

A második futam után: „Na jó, hármasra vagy ötösre akartam kerülni, Laci mellé, ez megvan, a hármason leszek, tök jó, most jöhet egy nagy alvás, és holnap a döntő” – mondta Kenderesi.

Cseh László: „Jó volt, végül is, de még egy kicsit harapósabbnak kell lennem, különösen a végén. Persze, ez csak középdöntő volt, holnap más lesz, de muszáj odatennem magam a lehető legjobban, mert az olimpián az esti úszás bőven keményebb lesz.”

Bohus Richárd: „Vissza akartam lépni, mert nekem mégiscsak holnap van a száz gyors, és ott mindenképp jó lenne olimpiai szintet úszni. Végül mégis elindultam, és ez remek döntés volt, mert úgy sikerült csúcsot döntenem, hogy egyáltalán nem edzettem a hátra. Remélem, holnap össze tudom hozni mindkettőt, ahogy szeretném.”

Horváth Dávid: „Sajnálom... Nagyon sajnálom... Pedig magát az úszást jónak éreztem, haladtam, ez a medence tényleg nagyon jó. De valami még mindig hiányzik. Lesz majd egy hónapom, hogy ezt az egészet feldolgozzam. Sikerült ugyan javulnom az ob óta, ami jó üzenet, de nem eleget.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.