Hokiistenek segítségét várja Rich Chernomaz

A magyar hokiválogatott a hétfői rivális német csapat ellen sem számít esélyesnek.

MTI
2016. 05. 15. 11:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint Rich Chernomaz szövetségi kapitány az MTI-nek a vasárnapi pihenőnapon elmondta: a németek tele vannak tehetséggel, talán több is van náluk, mint az ő csapatában, ráadásul minden poszton – még az edzőin is – NHL-es sztárok állnak rendelkezésre.

„Kisebb csodára lenne szükség ismét, és arra, hogy a hokiistenek mellénk álljanak. Ahogyan a fehéroroszok ellen bebizonyítottuk a világnak és saját magunknak is, hogy megfelelő összpontosítással szép eredményt tudunk elérni, most is hasonló teljesítményre lesz szükség. Mindannyian jó játékkal akarjuk zárni a tornát” – mondta Chernomaz.

A németek ellen egy győzelem (még 1940. február 3-án született), négy döntetlen és 14 vereség a mérleg, a tétmérkőzéseket tekintve pedig két döntetlen mellett tíz vereség. Az utolsó pontszerzésig is 1967. február 28-ig kell visszamenni az időben. Azóta mind a hat alkalommal kikaptak a magyarok.

 

A fehéroroszokkal vívott találkozó több szempontból is történelminek bizonyult: egy döntetlen és tíz vereség után sikerült először legyőzni azt a csapatot, amely 2003 óta nem esett ki a legjobbak közül, ráadásul 2014-ben és tavaly negyeddöntős volt, összesítésben pedig a hetedik helyen végzett. Ezenkívül a magyar válogatott 1939 után először nyert mérkőzést elitvébén.

A következő történelmi tett az lenne, ha a csapat benn maradna. A második világháborút követően a válogatott csak 2009-ben tudott az elit számára kiírt vb-n részt venni, ám akkor mind a hat összecsapását elveszítette és kiesett. Azaz a kieséses rendszer bevezetése óta nem tudta a csapat megőrizni élvonalbeli tagságát.

A németek ellen lép utoljára pályára a honosított Banham Frank. A 41 esztendős, kanadai születésű csatár – aki az NHL-ben is játszott – vasárnap elmondta: akkor sem gondolja meg magát, ha a válogatott jövőre is az élmezőnyben szerepelhet. „A térdem nem bírna ki még egy szezont. Jövőre szeretnék kanadai otthonomban, családi körben, sörrel a kezemben szurkolni a magyaroknak a top vb-n” – mondta Banham, mielőtt felszállt az edzésre igyekvő buszra.

Az minden bizonnyal csak a hétfői német–magyar meccs másnapján, a fehérorosz–francia összecsapás zárultával derül ki, hogy 2017-ben az élvonalban vagy a divízió I/A-ban játszhat a magyar válogatott. Még győzelemmel is ki lehet esni, és vereséggel is benn lehet maradni.

Amennyiben a Chernomaz-csapat nem szerez pontot hétfőn, és a fehéroroszok sem a franciák ellen, akkor bennmarad a magyar csapat. Ha a magyar válogatott egy pontot szerez a németek ellen (azaz hosszabbításban kap ki), akkor fehérorosz győzelem esetén esik ki. Ha a magyarok hosszabbításban nyernek – ezért két pont jár –, abban az esetben a fehéroroszok csak 3 pontot érő alapjátékidős sikerrel maradnának benn.

Ha a magyarok hárompontos győzelmet aratnak, akkor négy mérkőzésnek is kedvezőtlenül kell alakulnia a kieséshez: Szlovákia nem szerezhet pontot az Egyesült Államok és Finnország ellen, Fehéroroszországnak 3 pontot kell gyűjtenie Franciaország ellen, és utóbbinak hosszabbításban kell kikapnia Kanadától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.