Hősi halált haltak hokisaink

Az 58. percig döntetlenre álltunk, de végül győztek a jóval esélyesebb németek. Mostantól hajrá, franciák!

Gabay Balázs
2016. 05. 16. 20:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győztes csapaton ne változtass alapon Rich Chernomaz ugyanazokat a sorokat küldte jégre a németek ellen, mint szombaton Fehéroroszország ellen. Aki nem tudná, honfitársaink modern kori hokitörténetünk legnagyobb diadalát aratva legyőzték a beloruszokat, ezzel megteremtették maguknak a lehetőséget, hogy megcélozzák a bennmaradást. Ehhez Marco Sturm alakulatát kellett két vállra fektetni, ami nem ígérkezett egyszerű feladatnak. Nem csupán az NHL-es különítmény miatt, de azért is, mert a németek remekül mentek eddig a világbajnokságon: a szlovákokat, a fehéroroszokat és az amerikaiakat is megverték.

Finoman szólva nem nekünk állt tehát a meccs, de a magyar hokisok megint csak tettek az esélyeikre és szervezett játékkal rukkoltak elő. Nagyon összeállt a csapat, nemcsak masszívan védekezett, de a támadásokra is futotta az erőből. Látszott, hogy ha a németek sok kontrát engedélyeznek nekünk, az egyikből előbb-utóbb be fogunk találni. Sofron, majd Kóger tesztelte közelről Greisst, a New York Islanders kapusát, aki harmadszorra már nem tudta kisegíteni védőit. Bartalis cselezgetett a bal oldalon, a pakk Sofron elé került, aki elhúzta a kapus előtt, és már mehetett is ünnepelni a magyar tábor elé. Szédület, vezetünk megint az esélyesebbnek vélt ellenféllel szemben!

A folytatásban Rajnának is kellett hatástalanítania egy-két löketet, de kapura lövésből nekünk volt több az első harmadban.

A németeknek alaposan megmoshatta a fejét a szünetben Marcus Sturm vezetőedző, harapósan jöttek vissza, és odaszögeztek bennünket a kapuhoz, majd feltörte a hátunkat a háló. Ha blokkolóvébé lenne, már rég megnyertük volna, de nem ilyet rendeztek. Egy emberfölényes akciót Hager fejezett be góllal, de a korongot Vas Márton sodorta be testével a kapuba, 1-1. A magyar válogatott a második harmadokban rendre fáradtabb arcát mutatta a korábbi meccseken, ez most sem volt másképp, leginkább védekeztünk, 15 perc alatt mindössze 2 kapura lövéssel próbálkoztunk. Sofron ennek ellenére megszerezhette volna második gólját, de Greiss kiütötte a pakkot a kapu torkából, így nem vettük vissza a vezetést.

Ehelyett a németek ütöttek gólt: szinte még ki sem korcsolyáztunk a jégre, Reul már be is talált. Nem csüggedtünk, inkább támadtunk, mintha kicserélték volna a játékosokat a második harmadhoz képest. Az eredmény: Wehrs hálószaggató góllal egyenlített, megint tombolhatott a magyar szektor. A németek viszont nem akartak rendes játékidős döntetlennel melegíteni a negyeddöntőre, nagyon megnyomták a végét. Rajna csak kapkodta a fejét, záporoztak a lövések a kapujára, végül egy be is akadt, Braun lemásolta Wehrst. Lehoztuk Rajnát, Goc pedig még pöckölt egyet az üres kapuba. Az 58. percig tartottuk magunkat az USA-t is verő németek ellen, akik alaposan összerakták a csapatukat a jövő évi, hazai rendezésű világbajnokságra.

Nekünk viszont semmi szégyellnivalónk sincs: rettenetesen erős mezőnyben játszottunk szoros meccseket a világ legjobbjaival. A fehéroroszok elleni győzelmünket követően ma is volt esélyünk pontot szerezni, ami hatalmas szó. A sorsunk viszont innentől kezdve már nem a saját kezünkben van: ha a franciák kedden le tudják győzni rendes játékidőben Fehéroroszországot, akkor ők tennék fel a koronát a vb-teljesítményünkre.

A meccs után több játékos és a szövetségi kapitányok is nyilatkoztak, erről a távirati iroda tudósított. Rich Chernomaz szövetségi kapitány a találkozó utáni sajtótájékoztatón a következőket mondta: nagyon izgalmas meccs volt, kegyetlen harc és küzdelem zajlott a pályán. „Úgy kezdtünk, ahogy akartunk, megszereztük a vezetést. Ám a szoros mérkőzéseken nagyon fontos a lendület, amit vagy emberelőnnyel vagy az ellenfél hibáinak kihasználásával lehet megszerezni” – mondta a kanadai szakvezető. Hangsúlyozta: kétszer is úgy kapott gólt csapata, hogy kritikus helyen eladta a korongot. Egyszer emberhátrányban, a saját kékvonalánál, a másik alkalommal pedig a harmadik német gól előtt, harmadon belül.

„Nem tudtunk zártak maradni, ezért kaptunk ki a végén. Ha Németország ilyen szellemben játszik tovább, a negyeddöntős ellenfelét is megszorongathatja” – tette hozzá Chernomaz.

Marco Sturm, a németek szövetségi kapitánya dicsérte a magyar csapatot, amely az utolsó pillanatig keményen harcolt. „A nagy nyomásunk végül győzelmet ért. Előző nap az amerikaiak ellen nyertünk a hajrában, és most is. Ez a csapat erejét bizonyítja” – mondta Sturm.

A vb legponterősebb (1 gól, 4 gólpassz, 5 pont) magyar játékosa, Bartalis István elmondta: csalódott, hogy a végén nem sikerült a nyomást tartani, és a németek végül győztek. „Sokáig jól játszottunk, jól védekeztünk, váltottunk védekezésből támadásba, hatékonyan támadtuk le ellenfelüket. Sajnos, a hajrában kicsit passzívak voltunk, és addig járt a korong, amíg igazi lövőhelyzet alakult ki. Várjuk, mi lesz a sorsunk.”

A három vb-góllal legeredményesebb magyar csatár, Sofron István ugyancsak szomorú volt, de szerinte el kell ismerni, hogy sok esetben már igazi A-csoportos szinten játszik a válogatott. „Itt a végén jobbak voltak a németek. Borzasztóan sajnálom, hogy várnunk kell egy napot, mert már most eldönthettük volna a bennmaradásunkat.”

A csapatkapitány Vas Márton kifejtette, hogy a csapat nagyon sokat fejlődött egy év alatt, és bebizonyította, hogy nem véletlenül szerepelhet az élvonalban. „Persze, sok tanulnivalónk van még, de vannak olyan játékelemek, amelyekkel felvesszük a versenyt a legjobbakkal is. A végén saját kapunk elé szegezett minket a német válogatott, és belőtte a győztes gólt.” A találkozó után a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy ez volt az utolsó mérkőzése a magyar válogatottban.

A 30 védést bemutató Rajna Miklós azt mondta: jól játszott a válogatott, és megérdemelt volna legalább egy pontot. „Nem kell idegeskedni, mi lesz kedden, az már nem rajtunk múlik. Becsülettel helytálltunk, sok jó percünk, harmadunk volt, nagyon jól védekeztünk a tornán. Élvezet volt az élvonalban védeni, szerintem sokat tanultunk” – mondta a magyar válogatott kapusa.

80. jégkorong-világbajnokság, Oroszország
MagyarországNémetország 2-4 (1-0, 0-1, 1-3)
Szentpétervár
Vezette: Frano (cseh), Olenin (orosz), Kaderli (svájci), Lazarev (orosz)
Gólszerző: 9. perc Sofron ( 0–1), 31. perc Hager, 41. perc (1-1) Reul, 45. perc (1-2) Wehrs, 57. perc (2-2) Braun 57. perc (2-3), 59. perc Goc (2-4)
Kiállítás: 2, ill. 8 perc

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.