Kárász Anna nem foglalkozik a riválisokkal

Kárász Anna szerint olyan erős a női mezőny, hogy a mentális felkészültség dönthet.

Lipiczky Ágnes
2016. 05. 11. 1:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha négy esztendővel ezelőtt azt mondtuk: átalakul a női kajak szakág, akkor most egyértelműen robbanásról kell beszélni. Mert bizony sosem volt ennyire erős és kiegyenlített a hazai mezőny, a női

K-1 és K-2 500 méteres versenyek is többesélyesek lesznek.

Előbbiben már tavaly meglepetést okozott a szegediek fiatalja, Kárász Anna, aki a kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danutát legyőzve megszerezte a világbajnoki indulás jogát. Kárász eredményére azért is kapták fel a fejüket a szakemberek, mert Kozák éveken át verhetetlen volt a hazai mezőnyben. A néhány héttel ezelőtti szolnoki tájékoztató versenyen azonban azt is megélte, hogy a kokainos ügye után visszatérő Csipes Tamara is legyőzi. Kárász ezen a versenyen pihent, mert kisebb vállsérüléssel bajlódott, de természetesen ő is megtekintette riválisai összecsapását.

– Ez az a verseny volt, amelyből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Tamara formája természetesen engem is meglepett, de most más lesz a tét, sokkal fontosabb felvonás következik az életünkben – vélekedett Kárász Anna. – Valóban több esélyese is van ennek a számnak, de én igyekszem nem a riválisokkal, sokkal inkább magammal foglalkozni.

Kárász Anna ősszel és az idén februárban is elutazott floridai, majd portugáliai edzőtáborozásra. Hosszú heteket töltött el meleg vízen, a februári vízre szállás pedig azért is volt szükséges, mert az elmúlt évekhez képest a szövetség egy hónappal korábban rendezi meg az első válogatóversenyt.

– A felkészülés utolsó szakasza itthon, az időjárás miatt talán nehézkesebb volt, de engem nem zavar ez az eltérés. Úgy érzem, jól felkészültem, készen állok az összecsapásra – folytatta a versenyző. Azt is elárulta, hogy bár mindhárom olimpiai számban indul a válogatón, most leginkább a K-1 500 méterre koncentrál. A válogatási elvek szerint ugyanis ebben a számban a jövő heti duisburgi világkupa lesz a második válogató, így hamar eldől, hogy ki képviselheti a magyar színeket a riói játékokon. Igyekszem úgy versenyezni, hogy nem az lebeg a szemem előtt: az olimpia a cél. Természetesen mindennap gondolok Rióra, de lépésről lépésre szeretnék haladni, mindig az előttem álló aktuális futamra koncentrálok, abban szeretnék a legjobb lenni. Hogy mi dönthet ezúttal? A mentális felkészültség. A magyar mezőny ugyanis azon a szinten van már, hogy tényleg nüánsznyiak a különbségek. Megmutatta ezt a tavalyi válogató is Danuta ellen – tette hozzá Kárász Anna, aki K-2 500 méteren régi párjával, Vad Ninettával ül egy hajóba. A párosok csütörtöki csatározása is minőségi versenyt hozhat, mert Kárászék mellett még három egység, a világbajnoki címvédő Szabó Gabriella, Kozák Danuta páros, Douchev-Janics Natasa és Fazekas-Zur Krisztina kettőse, valamint Kovács Katalin és Csipes Tamara duója is befutó lehet.

A Maty-éri pályára bárki ingyen kilátogathat, az M4 csatorna pedig szerdától péntekig élőben közvetíti a verseny minden futamát. A döntők mindhárom napon 17 órakor kezdődnek. A második válogatót június 10–12-én rendezik, ezután válik teljessé a riói csapat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.