Két év után jártak először külföldiek az Everesten

A földrengés sújtotta Nepálban két brit és egy mexikói hegymászó jelenti az újrakezdést.

MTI
2016. 05. 12. 18:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három külföldi, Kenton Cool, Robert Richard Lucas, valamint David Liano Gonzalez három nepáli serpa vezetésével jutott fel a 8850 méter magas hegycsúcsra kora reggel, és már leereszkedőben vannak – mondta a nepáli hegymászószövetség vezetője, Ang Tshering.

A 42 éves Cool 12. alkalommal mászta meg a világ legmagasabb hegycsúcsát. A 36 éves Gonzalez is 12-szeres sikeres csúcshódító, ő az, aki hat szezonban mind a nepáli, mind a kínai oldalról feljutott a Mount Everestre.

Kilenc nepáli serpa már szerdán felért a Mount Everest csúcsára, a serpák a külföldi hegymászóknak segítenek eszközeik szállításában, a mászókötelek rögzítésében a jeges, sziklás, meredek hegyi lejtőkön.

Idén 289 külföldi hegymászó kapott engedélyt arra, hogy meghódítsa a Mount Everestet. Ez mintegy 20 százalékkal kevesebb a korábbi évek átlagánál a szövetség adatai szerint. A következő napokban mintegy százan indulnak csúcstámadásra.

Tavaly évtizedek óta először nem mászott fel senki a világ legmagasabb, 8850 méteres hegycsúcsára, mivel a hatóságok kénytelenek voltak lefújni a tavaszi mászószezont a Himaláját április 25-én sújtó katasztrofális földrengés miatt. Tizennyolc hegymászó és serpa vesztette életét a mintegy 8900 ember halálát okozó földrengés előidézte óriáslavina alatt. 2014-ben 16 serpát ölt meg egy lavina az alaptábor fölötti hegyvidéken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.