Klein Dávid élete mászásával felért az Annapurnára

A 8039 méteres hegy a világ egyik legnehezebben meghódítható csúcsa, még Erőss Zsolton is kifogott. Ő az első magyar, aki palack nélkül felért.

Gabay Balázs
2016. 05. 01. 13:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Altitudepakistan hegymászóblog a The Himalayan Times-ra hivatkozva vasárnap közölte, hogy 14 külföldi hegymászó és 16 nepáli serpa elérte az Annapurna csúcsát május 1-jén. Köztük van Klein Dávid is. A magyar alpinista itthoni csapatával még nem közölte a hírt, vélhetően nem jutott még műholdas telefonhoz.

Hatalmas tettet hajtott végre, a magyarok közül ugyanis még soha senki sem tudta oxigénpalack nélkül meghódítani a hegyet. Erőss Zsolt és csapata 2012-ben próbálkozott vele, de kudarcot vallottak.

Klein március elején indult el a Johnnie Walker Annapurna expedícióra, március 25-én jött a hír, hogy már az alaptáborban van. Az akklimatizációs mászásai jól mentek, de az április 16-ai első csúcstámadás az időjárási viszontagságok miatt nem sikerült. Klein Dávid nem adta fel, és április 28-án újra elindult felfelé. Szombat éjszaka a 7400 méteres magasságban lévő négyes táborból indította a második csúcstámadást, és alig egy órája sikeresen felért.

Klein Dávid gyermekkora óta foglalkozik hegymászással, eddig a 8035 méteres Gasherbrum II, a 8201 méter magas Cso-Oju és a Manaszlu volt zsebben a nyolcezresek közül. A hazai hegymászóközösségen belül több dolog miatt is sokan kritizálták. Egyrészt azért, mert, „csak” a könnyebb magashegyeket tudta eddig megmászni, másfelől, hogy biztosra megy, és ezért nem sikerült sokadik alkalommal sem megmásznia a Mount Everestet tavaly. Az Annapurna meghódításával most elcsitíthatja egy időre ezeket a hangokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.