Klein: Nem voltam csúcsformában az Annapurnán

Így is feljutott az egyik legveszélyesebb csúcsra a magyar hegymászó.

Gabay Balázs
2016. 05. 12. 15:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klein Dávid néhány napja érkezett haza Nepálból a Johnny Walker Annapurna expedícióról. A magyar alpinista budapesti sajtótájékoztatóján számolt be a 60 napos túráról, melynek során sikerült megmásznia a 8039 méter magas Annapurnát. Kleinnek ez volt a negyedik nyolcezres csúcsa. Ő az első magyar, akinek sikerült meghódítania a hegyet.

A hegymászó márciusban indult el repülővel Budapestről Katmanduba. Onnan gyalog, hat nap alatt próbált eljutni a hegy alaptáborába, de végül helikopteres segítséggel érkezett meg. Az akklimatizációs túrái jól sikerültek, majd április közepén nyílt egy olyan időjárási ablak, melynek során néhány mászótársával megpróbálkoztak a csúcstámadással, de nem jártak sikerrel. Tizenegy napot kellett várniuk, amíg megint kedvezőre fordult az időjárás. Április 28-án indultak el újra felfelé, és több, a hegyen eltöltött éjszakát követően május elsején dél körül értek fel a csúcsra.

Mint csütörtökön elmondta, nem érzett eufóriát a csúcson, nem volt túl szép az idő, és eléggé elfáradt. A visszaút nem volt könnyű, de balesetmentesen elérte végül az alaptábort.

Az Annapurna a világ egyik legveszélyesebb magashegye, így az, hogy Kleinnel együtt mintegy 30 hegymászó fel tudott mászni a csúcsra, egészen kiemelkedő eredménynek számít. Senki sem veszett oda, egyetlen sérülés történt csupán: egy izraeli alpinistának kiment a térde, őt nagyjából 7000 méteres magasságból kellett letámogatni. Klein a sajtótájékoztatón elmondta: nem volt túl jó formában fizikálisan, ezért még nagyobb az öröm, hogy sikeres volt az expedíció.

Klein Dáviddal hosszabb interjút is készítettünk, melyet nemsokára közlünk az MNO-n!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.