Laine bámulatos lövőereje

A szentpétervári világbajnokságon csúcsot döntött a 18 esztendős finn „Szörnyeteg”.

Lipiczky Ágnes
2016. 05. 11. 5:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnokság egyik legnagyobb felfedezettjének tartják az 1998 áprilisában született finn Patrik Lainét, aki hat ponttal vezeti a vb kanadai táblázatát, miután Fehéroroszország és Németország ellen is két-két gólt és két asszisztot szerzett. Ezzel a teljesítménnyel meg is döntötte Jaromír Jágr 26 évvel ezelőtt felállított csúcsát, aki a felnőttek között U18-as vb-játékosként tíz mérkőzésen 3 gólt és két passzt jegyzett. A finn élvonalbeli Tappara játékosa pályára lépett a decemberi junior-világbajnokságon is, hét találatával természetesen bezsebelte a gólkirályi címet, és sokan már az NHL 1/1-es draftjaként emlegetik, bár a szakértők szerint még van versenyfutás közte és az amerikai Auston Matthews között. A finn Ilta-Sanomat című újság egy másik finn hokilegendát, a 2014-ben visszavonult Temu Selännét faggatta az utódról, aki nyilvánvalóan meghatározó játékosa lesz majd a mai, Magyarország elleni összecsapásnak is.

– Laine sokkal összetettebb játékos, mint annak idején én voltam, főleg a mentális tényezők miatt. Jó fegyvere a finn csapatnak, hiszen remek játékszervező, emellett 160 km/órás a lövőereje, én csak 136 km/órára voltam képes annak idején. Ráadásul hihetetlen pontosak a lövései. Nekem ezt a hiányosságot a játék más területén kellett kompenzálnom – vélekedett Selänne, aki hiszi, hogy Laine jövőbeni NHL-es jártasságából csak profitálhat majd a finn válogatott.

Patrik Laine csapata, a Tappara Tampere sorozatban három ezüstérem után 2016-ban győzedelmeskedett a Finn Ligában. A hatodik mérkőzésen 2–1-re nyertek a HIFK ellen, természetesen az első gólt Laine szerezte, aki a rájátszás 18 mérkőzését 10 góllal és 15 ponttal zárta, és el is nyerte a legértékesebb játékosnak járó Jari Kurri-kupát.

– Egy igazi szörnyeteg volt – vélekedett csapattársáról a kanadai születésű, de az olasz válogatottat erősítő Nick Plastino. – Egyértelműen a legjobb játékos a jégen, mindegyik csapat szeretné megszerezni.

A hétfőn 3–2-es finn győzelemmel zárult Finnország–Egyesült Államok találkozót sokan Laine és Matthews különcsatájaként is emlegették, és bár egyikük sem szerzett gólt, nem kérdéses, hogy a kivételes képességű fiatalok az első kettőben lesznek az NHL júniusi buffalói draftján. És hogy kik lesznek az igazi győztesek? A csapatok, amelyek draftolhatják őket – elsőként a Toronto Maple Leafs, másodikként pedig a Winnipeg Jets.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.