Légi parádét tartottak a Duna felett

Az érdeklődők a Flying Bulls formáció és Besenyei Péter műrepülő világbajnok bemutatóját is láthatták.

MTI
2016. 05. 01. 15:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A negyedik alkalommal megrendezett eseményen klasszikus Forma–1-es versenykocsikat is láthattak száguldozni a főváros utcáin az érdeklődők.

A program az autósportos bemutatókkal kezdődött. Az 1995-ös Sauber C14 F1-es autót az osztrák Karl Wendlinger, a Forma–1-ben 1951 és 1977 között szerepelt BRM egyik legendás versenygépét pedig a szintén osztrák Gerhard Berger vezette a Lánchíd és az Erzsébet híd között kialakított pályán.

„Mindig nagy élmény Budapestre jönni, már versenyzőként is szerettem. Akkoriban az volt a futam különlegessége, hogy először jöhettünk a vasfüggöny mögé, amikor pedig megérkeztünk, akkora szeretet és érdeklődés fogadott minket, hogy az egyszerűen elképesztő. Attól a pillanattól fogva imádtam a magyar futamot, sok volt a szurkolóm is, igaz, talán többen ismertek a diszkóból, mint a pályáról” – idézte a szervezők közleménye Bergert, aki kifejtette: szívesen jött vissza Budapestre, és nagyon élvezte a Nagy Futamot. „Jó volt látni, hogy milyen sokan eljöttek, és hogy mennyire szeretik itt az autósportot. A BRM is lenyűgözött, elképesztő a hetvenes évek technikája, annyi baj volt csak, hogy ez egy viszonylag szűk autó, nem az én magasságomra tervezték. De azért csak belepréseltem magam valahogy.”

A nézők láthatták a túraautó-világbajnokságban (WTCC) versenyző Michelisz Norbertet a Honda Civic volánja mögött, a Formula Renault 3.5 együléses kocsijával pedig a korábbi F1-es pilóta, Baumgartner Zsolt ment körbe az utcai pályán.

„Minden pillanatát imádom a Nagy Futamnak, ez az idén sem volt másként. Jó érzés, hogy ennyi motorsportszerető ember van Magyarországon, reméljük, hogy még sokszor jöhetünk a belvárosba, hogy minél közelebbről lássanak minket” – értékelt Michelisz Norbert.

Felvonultak még a német túraautó-bajnokság (DTM) autói, volt Audi TT Cup és Audi R8 LMS bemutató, körbementek a rali- és ralikrosszautók, és a Dakar-ralit is megjárt versenykamionok, s terepjárók, de szerepelt a programban NASCAR-, GT-, és driftbemutató, valamint gyorsulási (dragster) show is.

Az autós bemutató végén történt egy kisebb baleset a szervezők beszámolója szerint: az egyik Ferrari a hátsó szárnyával hozzáért egy kordonhoz, amitől a kerítés megütött öt nézőt.

Az autós bemutatót követte a repülős, helikopteres, ejtőernyős bemutató. Ennek keretében többek között Besenyei Péter műrepülő világbajnok és Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok is repült a Duna felett. A rendezvény központja a Várkert Bazárnál volt.

A bemutató miatt a BKK tájékoztatása szerint lezárták az Erzsébet hidat, a Lánchidat, Budán a Hegyalja út, a Krisztina körút és az Attila út egy részét, a Fő utcát, valamint a budai alsó rakpartot és a Szent Gellért rakpartot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.