Magyar–finn 0-3: nem volt elég Vay a kapuban

Felőrölte a magyar jégkorong-válogatottat Finnország az elit-vb negyedik csoportfordulójában.

2016. 05. 11. 19:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azok után, hogy a franciáktól kedden kikaptunk, gyakorlatilag a pislákoló reménysugara is kialudt a bennmaradásnak a magyar hokiválogatott számára az elit-vb-n. De mivel nem is ez volt a cél, hanem hogy egy majdani kiesés után újra minél hamarabb szerepelhessünk a legmagasabb osztályú világbajnokságon, mindenképpen a magyar jégkorong fejlődését szolgálta a szerdai finn meccs – a többi után.

Az ellenfél a világbajnokság talán legjobb formában játszó együttese, Finnország volt, telis-tele NHL-játékosokkal. Ez azonban a játék képén sokáig nem látszott.

Az első harmadot tökéletesen kezdtük, megúsztunk többek között egy kettős emberhátrányt is. Vay Ádám tizenéves kora ellenére ihletett, mondhatni világklasszis formában védte a magyar ketrecet, támadásban viszont sok esélyünk nem volt Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a finnek sem idegeskedték halálra magukat, sejtették, hogy előbb-utóbb feltörik az ekkor Nagy Gergely és Vas János vezérelte védekezést.

1. Finnország 12 pont/4 mérkőzés
2. Kanada 9/3
3. Szlovákia 6/4
4. Franciaország 5/3
5. Németország 4/3
6. Egyesült Államok 3/3 (9-11)
7. Fehéroroszország 3/4 (9-22)
8. Magyarország 0/4

A második harmad 25 finn lövést hozott és három magyart, az összesített statisztika ebben a műfajban 39-9 volt oda. Ohtamaa révén ráadásul északi rokonaink megtörték a jeget, és vezetést szereztek egy magyar boton megpattanó lövéssel a játékrész hajrájára fordulva. Nem vallottunk azonban szégyent ekkor sem, a kis eredménybeli különbség mégis csalókának tetszett, gólszerzésre túl sok esélyünk nem volt. 0-1-gyel indultunk a harmadik harmadra, emberhátrányban. Kapusunk, Vay Ádám neve mellett ekkor 97,44 százalékos védési hatékonyság látszott.

A harmadik harmadban utolsó erőnket is mozgósítottuk, de minden el is ment a védekezésre, Barkovék pedig még kétszer betaláltak, így alakult ki a 3-0-s végeredmény, ami bár nem lőttünk gólt – először a vb-n –, mégis jobb, mint amit a fehéroroszok vagy a németek elértek Finnország ellen. A lövések aránya a végén 51:13, a kiállításoké 1:7 volt.

Péntek délután az USA válogatottja lesz az ellenfél.

80. JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG
B-CSOPORT (Szentpétervár)
FINNORSZÁG–MAGYARORSZÁG 3–0 (0–0, 1–0, 2–0)
V: Iverson (kanadai), Piechaczek (német), Fluri (svájci), Malmqvist (svéd)
Finnország: Saros – Jaakola, Hietanen, Koivu, Aho, Granlund – Pokka, Lindell, Laine, Jokinen, Barkov – Ohtamaa, Pyörälä, Koskiranta, Komarov – Kivistö, Salmela, Pihlström, Sallinen, Pulkkinen. Szövetségi kapitány: Kari Jalonen
Magyarország: Vay – Szirányi, Wehrs, Kóger, Galló, Sarauer – Dudás, Sagert, Benk, Nagy K., Vas J. – Stipsicz, Vas M., Nagy G., Sofron, Bartalis – Garát, Mestyán, Magosi, Erdély, Sebők. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
G: 36:22 Ohtamaa (Komarov, 1–0), 49:27 Koivu (Granlund, Komarov, 2–0), 56:34 Barkov (Laine, Jokinen, 3–0)
Kiállítás: 2, ill. 14 perc

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.