Maradt a nyolc riói kvóta

Véget ért a birkózók utolsó kvótaszerző versenye is, nyolc magyar lesz ott Rióban.

B. M. L.
2016. 05. 09. 12:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már-már a vészharangot kongatták a birkózás felett, amikor a tavalyi, Las Vegasban rendezett világbajnokságon a legjobbjaink mindössze egy olimpiai kvótát szereztek a kötöttfogású Lőrincz Viktor (85 kg) révén. Idegeskedés helyett inkább még kemény munkába fogtak a sportág legjobbjai, hogy az idén megrendezett három kvalifikációs tornán megsokszorozzák az olimpiai részvételét a magyar birkózósportnak.

Nos, előbb Nagybecskereken, majd utána Ulánbátorban sikerült is további hét kvótát szerezni, így immár nyolc súlycsoportban izgulhatunk majd magyar versenyzőért. Kötöttfogásban Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (75 kg) és Varga Ádám (98 kg), szabadfogásban Veréb István (86 kg) és Ligeti Dániel (125 kg), valamint a hölgyeknél Sastin Marianna (63 kg) és Németh Zsanett (75) szerzett indulási jogot Rióban. De hogy a felsoroltak lépnek szőnyegre az olimpián, az május végén fog kiderülni, hiszen a szövetség akkora ígérte az utazó csapat névsorát.

Ilyenkor persze az öröm mellett azt is illik megvizsgálni, vajon lehetett volna-e több kvótánk Erre nagyon nehéz válaszolni, ugyanis például a kötöttfogású Lám Bálint (130 kg) könyöksérülése miatt nem utazhatott ki Isztambulba, így Sike András szövetségi kapitány a 41 éves, inkább már csak edzegető Deák-Bárdos Mihályt vitte ki a versenyre. Erre a miskolci legenda majdnem kvótát szerzett, az elődöntőig menetelt ugyanis.

– Kihoztam magamból a maximumot, és megmutattam, hogy jó az öreg a háznál. Ha olyan fizikai állapotban lettem volna, mint öt évvel ezelőtt, akkor gond nélkül megvan a kvalifikációs hely. Manapság hetente csak hármat-négyet tudok edzeni, és ezt figyelembe véve az is szép, hogy az elődöntőig eljutottam – jelentette ki Deák-Bárdos Mihály a hazai szövetség honlapjának adott elemzésében.

Kétségtelen tény, hogy a szakma és a szurkolók például az Európa Játékok győztesét, a korábbi vb-, és Eb-bronzérmes Barka Emesét (58 kg) mindenképpen olimpiai indulónak gondolták, főleg azok után, hogy itthon a válogatón még Sastin Mariannát is megverte. Ehhez képest mindhárom kvalifikációs tornán gyengén teljesített – elsősorban önmagához képest –, így itthonról nézheti majd a riói versenyeket. Barka saját bevallása szerint fejben nem bírta el a terhet.

– Biztosan van válasz arra a kérdésre, hogy miért nem tudtam kiharcolni a riói részvételt. Sajnos fejben dőlt el minden. A végén talán már én sem hittem magamban – mondta Barka Emese.

Edzője, Ritter Diletta szerint pár hónapja azt lehet tanítványán látni, hogy kiüresedett, nem szívvel-lélekkel birkózott. Azt tanácsolta az 58 kilós versenyzőnek, most egy darabig, úgy másfél hónapig a szőnyeg közelébe se menjen, és ha az újrakezdésnél újra visszatér belé a tűz, akkor van értelme a folytatásnak.

Az utolsó verseny lezártával már Isztambulban teljes lett tehát a birkózók olimpiai mezőnye, ahol, mint korábban írtuk, nyolc magyarnak is helye van. Komáromi Tibor szövetségi alelnök úgy véli, mindhárom szakág jól teljesített, de azért akad benne némi hiányérzet.

– Abban reménykedtem elsősorban, hogy ezeken a kvalifikációs tornákon fejben össze tudják rakni magukat a versenyzők, mert az egy dolog, hogy milyen munkát végeztek, hol edzőtáboroztak, sikerült-e a fogyasztás, viszont egyedül nekik kell, kellett lelkileg, akarattal felkészülni arra a küzdelemre, amelynek a tétje Rió. De ne tűnjek elégedetlennek, hiszen nyolc emberrel jobb esélyeink vannak, mint Londonban voltak, ez egyértelmű, de a végső következtetéseket persze majd az év végén kell levonni – fogalmazott a szövetség honlapján Komáromi.

Zárszóként elmondhatjuk tehát, birkózóinknak immár nyolc, és reméljük, a kvótákból érmek születnek majd a riói olimpián.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.