Marija Sarapovát aligha látjuk már teniszezni

Rajta kívül az úszó Julija Jefimova nem állt még edzésbe a meldoniumbotrány óta.

MTI
2016. 05. 07. 17:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jurij Nagornij orosz sportminiszter-helyettes szombaton közölte: Sarapova és Jefimova esetében az illetékes nemzetközi szövetségek még nem döntöttek arról, hogy megszüntetik-e az ellenük elrendelt ideiglenes versenytilalmat. Hozzáfűzte: a többiek esetében sincs még szó végleges határozatról, az csak azt követően születhet meg, ha a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség lezárja tudományos kutatásait a meldoniumról, amelynek a sportolói teljesítményre gyakorolt hatása, doppingszerként való megítélése még a szakemberek körében sem egyértelmű.

A véráramlást javító meldonium – amely rajta van az új, január elseje óta érvényes WADA-tiltólistán – szívgyógyszerként Mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Ami általánosságban igaz: használata javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és a mentális terhelhetőséget.

A WADA a szer év eleji tiltásának bevezetését követően április közepén engedményt tett, amely szerint azok a sportolók, akik március 1-je előtt buktak le a meldonium nevű anyaggal, s mintájukban alacsony volt annak értéke, mentesülnek az eltiltás alól. Az ügynökség a döntést azzal magyarázta, hogy a jelenlegi módszerekkel nem lehet meghatározni, mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a szer, azaz nem tudni, hogy január elseje előtt vagy után szedett belőle a versenyző.

A WADA legutóbb arról adott számot, hogy eddig 288 sportoló adott pozitív mintát, az orosz hírügynökség pedig úgy tudja, hogy a meldoniummal megbukottak között legalább 31 orosz sportoló van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.