Nemzeti hősök lettek a Győrt verő kézisek

Hősként köszöntötték a BL-győztes CSM Bucuresti kéziseit a Henri Coanda reptéren.

MTI
2016. 05. 09. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döntőben a Győri Audi ETO-t legyőző csapatot Razvan Sava, Bukarest főpolgármestere fogadta a repülőtéren. A klubot 2007-ben a román főváros önkormányzata hozta létre. A vasárnap esti finálét közvetítő román Digi Sport televízió értékelése szerint a Budapesten elért BL-győzelem hasonlóan nagy eredmény a román sportnak, mint a Steaua Bucuresti labdarúgócsapata által éppen harminc évvel ezelőtt elért Bajnokcsapatok Európa Kupája-diadal (BEK). Bogdan Vasiliu, a CSM klubelnöke reményét fejezte ki, hogy nem kell újabb harminc évet várni egy román klub hasonló sikerére.

A bukaresti sportlapok kommentárjaikban hangsúlyozzák, hogy a CSM az esélyesebbnek tartott Győrrel szemben győzött, és a bukaresti együttes egyetlen díjat sem hagyott ott Budapesten. Isabelle Gulldén, a bukarestiek játékosa 108 góllal a BL gólkirálya lett, és Jelena Grubisicet, a CSM kapusát választották a budapesti torna legjobb játékosának. Gulldén a ProSport portálnak elmondta, hét hónappal ezelőtt kinevették volna azt, aki BL-győzelmet jósol a bukaresti csapatnak, de az együttes a budapesti tornán elhitte, hogy nyerhet, és ez vezette el a tényleges győzelemhez.

A román klub sikerét mind Klaus Iohannis államfő, mind pedig Dacian Ciolos miniszterelnök köszöntötte a Facebookon. A miniszterelnök a szervezettségnek és a csapatmunkának tulajdonította a győzelmet, amely értékelése szerint „lecke volt a hazafiságból”. Pontosította, hogy azért indokolt hazafiságról beszélni, mert a CSM a csapatban játszó idegenlégiósok ellenére „román projekt”.

A CSM játékosai – akik hosszabbítás után, hétméteresekkel nyerték meg 29-26-ra a döntőt – hétfőn délután egy ünnepi gálán mutatják be a szurkolóknak a Budapesten elnyert kupát.

A magyar és a román csapat edzőinek, játékosainak nyilatkozatait ezen cikkünk végén gyűjtöttük össze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.