Vb: magyar–amerikai hokihamburger, 5 kavics benne

Nem éltük túl az amerikaiak elleni hoki-vb-csoportmeccset sem, de lőttünk egy gólt.

2016. 05. 13. 15:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak hazánk állt pont nélkül az elit hoki-vb-n, és aligha a péntek délutáni mérkőzés után akartuk megünnepelni történelmi sikerünket. Ötödik csoportellenfelünk az Amerikai Egyesült Államok volt, amely bár a minimálprogramot teljesíti (alig állt továbbjutásra, miután Kanadától és a finnektől is kikapott, csak Fehéroroszországot és a franciákat verte), azért még mindig fényévekkel előttünk jár. Alaposan ki is kaptunk, de szégyenkeznünk nem kell, be is találtunk.

Így történt (percről percre itt olvashatja újra): köszönhetően a Finnország elleni parádénak, Rich Chernomaz Vay Ádámmal a kapuban küldte jégre válogatottját az USA ellen, ami plusz ösztönzés volt a megint nagy számban kilátogató magyar drukkernek. Hangjuk betöltötte a szentpétervári csarnokot, az USA válogatottja nem is rontott ránk a várt vehemenciával. A harmad derekán Larkinék kettős emberelőnybe kerültek, de amint ez a csoda Finnország ellen is megtörtént, a magyarok önfeláldozó kivetődésekkel hárították el az életveszélyes helyzetek sorát. 0–0-ról folytatódott a játék.

A második harmadot álomszerűen kezdtük, a két Vas, János és Márton tempósan rohant az amerikai kapu felé az első percben, a támadás Sarauer jóvoltából kapuvassal ért véget. Fűzögettünk ezután is egy-két akciót, de az 5. percben emberhátrányba kerültünk, és összeroppantunk: előbb Foligno, majd Hinostroza mattolta a támogatás nélküli Vay Ádámot. A miheztartás végett a harmad vége előtt még a kapáslövések mestere, Larkin is betalált a teljes magyar csapat asszisztálása mellett, idejekorán eldöntve a párharcot. Az utolsó harmadban a becsületgólért kellett harcolnunk. Némi esély volt is rá.

A harmadik 20 perces periódusban azt hihettük, tényleg jól laktak az amerikaiak, a játékrész derekáig megkíméltek minket, majd egy emberelőnyös periódusban ritmust váltottak, és Foligno révén negyedszer is betaláltak. A hajrához közeledve Murphy belőtte az ötödiket, de hogy a szurkolók ne maradjanak két egymást követő mérkőzésen is gól nélkül, egy Sofron–Bartalis összjáték végén előbbi megszerezte a szépítő találatot. 5–1 a vége.

Folytatás Fehéroroszország ellen, szombat délután negyed négykor (magyar idő szerint).

80. JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG
B-CSOPORT (Szentpétervár)
EGYESÜLT ÁLLAMOK–MAGYARORSZÁG 5–1 (0–0, 3–0, 2–1)
V: Gofman (orosz), Olenin (orosz), Lhotsky (cseh), Suominen (finn)
Egyesült Államok: Kinkaid – Wideman, Hanifin, Maroon, Larkin, Foligno – Murphy, Skjei, Wood, Matthews, Vatrano – Santini, Warsofsky, Compher, Motte, Hendricks – McCabe, Schroeder, Nelson, Fasching, Hinostroza. Szövetségi kapitány: John Hynes
Magyarország: Vay – Dudás, Sagert, Kovács Cs., Sofron, Bartalis – Szirányi, Wehrs, Galló, Sebők, Sarauer – Stipsicz, Vas M., Benk, Magosi, Vas J. – Garát, Mestyán, Nagy G., Kóger, Banham. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
G: 24:37 Foligno (Wideman, Hanifin, 1–0), 24:55 Hinostroza (Fasching, 2–0), 34:12 Larkin (McCabe, Murphy, 3–0), 52.07 Foligno (4–0), 55:20 Murphy (Foligno,5–0), 57:59 Sofron (Bartalis, Sarauer, 5–1)
Kiállítás: 8, ill. 12 perc

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.