WHO: Aki babát vár, mondjon le az olimpiáról!

Az Egészségügyi Világszervezet azt kéri, mindenki viselkedjen felelősen a szúnyogok kapcsán.

MTI
2016. 05. 12. 19:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ szakosított szervezete csütörtöki közleményében emlékeztetett arra, hogy a zikavírus szexuális úton is képes terjedni, ezért azt tanácsolja, hogy a várandós nők tartózkodjanak a nemi érintkezéstől, vagy használjanak óvszert, ha olyannal létesítenek szexuális kapcsolatot, aki a járvány által sújtott térségekből tért vissza.

A szervezet hangsúlyozta, hogy tudományos konszenzus született arról, hogy a zikavírus kisfejűséget (mikrokefáliát) és más agyi rendellenességeket okoz a várandósság idején megfertőzött nők magzatjainál.

A Rio de Janeiróba utazó sportolók és turisták figyelmét felhívta arra, hogy napközben védekezzenek a szúnyogcsípések ellen rovarriasztókkal és olyan – lehetőség szerint világos színű – ruházat viselésével, amely az egész testet fedi. Próbáljanak légkondicionált szállást bérelni, ahol a zárva tartott ablakok, ajtók miatt a szúnyogok nem lephetik el a szobát.

A szervezet nem tanácsolja senkinek, hogy a városok, települések nyomor-, szegénynegyedeit felkeresse, ahol nincs vezetékes víz, csatornázás, ami ideális hely a szúnyogok fejlődéséhez, és ezeken a helyeken nagyobb a szúnyogcsípés kockázata.

A WHO közleménye egy nappal az után jelent meg, hogy Amir Attaran, az Ottawai Egyetem közegészségügyi professzora a Harvard Egyetem Public Health Review című tudományos folyóiratában közzétett cikkében a riói olimpia elhalasztását vagy más városba áthelyezését javasolta a zikalázjárvány miatt, arra hivatkozva, hogy a Brazíliába utazók nagy száma jelentősen növelni fogja a kisfejűséggel született gyermekek számát.

Attaran nem az első közegészségügyi illetékes, aki az olimpia elhalasztását javasolja a zikalázjárvány miatt, februárban Arthur Caplan és Lee Igel New York-i professzorok felelőtlennek minősítették az olimpiai játékok megrendezését a járvány miatt.

Az amerikai járványügyi hivatal szintén februárban már eltanácsolta a várandós nőket attól, hogy a zikavírus fokozott brazíliai előfordulása miatt augusztusban a nyári olimpiai játékok helyszínére, Rio de Janeiróba utazzanak.

Attaran álláspontját nem osztják az olimpia szervezői, akik szerint az augusztus 5–21. közötti játékokat nem fogja kisiklatni a járvány. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amely követi a WHO ajánlásait, közölte, hogy nem tervezi a játékok elhalasztását vagy áthelyezését.

A brazil egészségügyi tárca közlése szerint február és április eleje között 91 387 zikalázas esetet jegyeztek fel a latin-amerikai országban. Április végéig 1198 mikrokefáliás csecsemőt regisztráltak, és további 3710 esetben folyik a vizsgálat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.