A Barcelona trénere Bukarestbe ingázik

Az egykor nagy Romániának is katalán szakvezető kellett férfikézilabdában. Olyan, aki BL-t is nyert.

Arday Attila
2016. 06. 08. 19:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykoron világverő, hetvenes években világbajnoki címeket szerző Románia férfiválogatottjának szövetségi kapitánya a katalán Xavi Pascual, a tavalyi BL-győztes Barcelona trénere lett a következő két évre.

Keleti szomszédainknál a férfi szakág évtizedek óta válságban van, az elmúlt húsz évben egyszer sem (!) jutott ki a válogatott az Eb-re, a vb-re is csak kétszer, majd hamar hazautazott. Pascuallal most éppen ezen akar változtatni a szövetség, a feladat a 2018-as kontinensbajnokságra való kijutás.

Nagyon jól ismeri Romániát, barátai vannak itt. Megértjük egymást, mindketten játszottunk Barcelonában. Ugyanazokat az értékeket képviseljük, mindez döntő volt nála

– mondta Alexandru Dedu, a román szövetség elnöke az európai szövetség honlapján.

Ez egy nagy lehetőség nekem, egyre többet dolgozunk majd, hogy elérjük, amit akarunk. Nincs idő arra, hogy hibázzunk, az első évemtől kezdve jó eredményeket akarok

– mondta Xavi Pascual, aki folytatja a munkáját Barcelonában. A katalán tréner 2011-ben a Nagy László-féle Barcát vezette BL-győzelemre, 2015-ben viszont már a Nagy László-féle Veszprém ellen győzött a kölni Bajnokok Ligája-döntőben.

Romániában a női szakág fényévekkel jobban áll, mint a férfi, a hölgyek válogatottja vb-bronzérmes lett decemberben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.