Pénteken eldőlhet a Stanley-kupa sorsa

A Pittsburgh még nem volt gólhátrányban. Ha így nyer péntek hajnalban, rekordot állít be.

MTI
2016. 06. 08. 10:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A liga honlapja szerint a finálék történetében eddig kétszer fordult elő, hogy egy csapat úgy nyerte meg a Stanley-kupát, hogy nem volt gólhátrányban. Ez a bravúr 1952-ben a Detroit Red Wingsnek sikerült a Montreal Canadiens ellen, majd 1960-ban a Montrealnak a Toronto Maple Leafsszel szemben.

A Penguins legutóbb a Tampa Bay Lightning elleni keleti döntő ötödik felvonásán állt hátrányban, így már 435 perc 46 másodperce tart a jó sorozata. Az azóta elszenvedett két veresége hirtelen halálban következett be.

Eddig 32-szer állt 3-1-re döntő, és 31-szer nyert az előnyben lévő együttes. A Stanley-kupáért folyó versengésben csupán egyszer, még 1942-ben tudott egy csapat – a Toronto a Detroit ellen – fordítani 1-3-ról, igaz akkor a kanadai klub 0-3-ról nyerte meg a döntőt.

A Penguins 1991-ben a Minnesota North Stars, 1992-ben a Chicago Blackhawks, 2009-ben a Detroit ellen lett bajnok, de mindhárom esetben idegenben, azaz ha a következő találkozót megnyeri, akkor fennállása során először ünnepelhet saját közönsége előtt. A négy fő tengerentúli sportágban (amerikaifutball, baseball, kosárlabda, jégkorong) utoljára 1960-ban tudott ünnepelni hazai pályán pittsburgh-i klub: a baseballos Pirates múlta felül a New York Yankeest.

A Pingvinek kapusának, Matt Murray-nek már csak egyetlen siker hiányzik, hogy beállítsa az újonc hálóőrök rájátszáscsúcsát. Patrick Roy (Montreal) 1986-ban, Ron Hextall (Philadelphia Flyers) 1987-ben, Cam Ward (Carolina Hurricanes) 2006-ban ért el 15 győzelmet a rájátszásban, közülük Roy és Ward Stanley-kupát nyert, és most Murray is bajnok lehet még egy diadallal.

A döntő negyedik összecsapásán Jevgenyij Malkin ütötte a győztes gólt, ezzel már 10 ilyen találata van, és a klub történetében csak Jaromír Jágr (14) és Mario Lemieux (11) gyűjtött ennél többet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.