Szigeti vízi parádé: Varga Dénes ezúttal a pozitív hős lett

A Szolnok látványos játékkal szerezte meg a bronzérmet a vízilabda-BL-ben.

Arday Attila
2016. 06. 04. 19:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszas péntek esti kínlódás után dőlt el, hogy az olasz Pro Recco lesz a Szolnok ellenfele a bronzmeccsen a vízilabda-BL margitszigeti Hatos Döntőjén. A pénteki elődöntőben már 8-4-re vezetett a dubrovniki Jug a Recco ellen, de végül csak ötméteresekkel jutott tovább az éjszakába nyúló csatában, így szombaton este hétkor két olyan csapat nézett szembe egymással a harmadik helyért, amelyeknél csak hajszálon múlott a döntőbe jutás. A Szolnoki Dózsa-Közgépnek azon kellett túltennie magát, hogy az utolsó másodpercben esett öngóllal kapott ki előző napon a görög Olimbiakosztól.

A Recco ellen ott folytatta a Szolnok, ahol abbahagyta a pireusziak ellen: kihagyta az első emberelőnyét, de nem védekezte ki emberhátrányát, Filipovic rettegett bal keze villant. Három perc után máris időt kért Cseh Sándor, azonos létszámnál. A második szolnoki fórból született az egyenlítés, Gocic talált be középről, távolról. Majdnem ugyaninnen, kicsit messzebbről Varga Dániel lőtte a következőt, a Reccónak érezhetően hiányzott a világklasszis Tempesti kapus. Így aztán a következő fórnál sem kellett nagyon megszenvedni a találatért, Aleksic balról jobbal varrta be a Tempestit szerényen helyettesítő Violának. A túloldalon közben a szolnoki védelem bátran behúzódhatott a center elé, Nagy Viktor kapus formájában lehetett bízni az előző két nap alapján is. Távoli lövésekre volt késztetve az észak-olasz csapat, onnan viszont nem egyszerű betalálni a világbajnok magyar hálóőrnek. Az első negyedet végül 3-1-gyel zárta a Dózsa.

Nagy Viktor bravúrral folytatta, egy emberhátrány kivédekezésében segített. A bírók a szokásosnál is nagyobb előszeretettel küldték ki az embereket a játéktérről. A következő ilyen esetre sem kellett sokat várni, csak egy percet, a Recco ekkor kapufáig jutott. Természetesen jött a következő emberhátrány, ebből már Ivovic eredményes volt közelről, egy gólra apadt a mieink előnye. Vámos Márton most is megmutatta, miért érdemes vízilabdát nézni. Félelmetes bal keze tíz méterről bombázott a kapuba, neki nem kellett emberfór, csak egy labda. Ahogy Pijetlovicnak a túloldalon, aki szintén hatalmas, kapufás góllal válaszolt. A félidő pedig 4-3-as hazai előnnyel zárult.

Fordulás után Prlainovic egalizált fórból, Varga Dénes fantasztikus csuklómozdulata egy félig ejtett lövéssel újra előnyt hozott, egy rövid időre. Nagy Viktor kapujának gólvonalán ugyanis valahogy átvánszorgott a labda egy centerkísérlet nyomán. Csakhogy az előző nap negatív hőse, Varga Dénes nagyon belejött, egy megúszás után nehéz szögből lőtt gyönyörű gólt a hosszúba, a kapus hóna alatt. Emberelőnyből Younger pattintott a rövid felsőbe, újra kettő volt a Szolnoknak. Egy pompás gyors ellentámadás után megint Varga Dénes volt eredményes, ziccerből annyi ideje volt, hogy a kapus karjai fölött szétlője a hálót, kicsit talán dühében is az előző nap miatt. Ekkor már a fiatalabb Varga háromnál tartott, akárcsak a szolnoki előny.

Biztató volt az utolsó negyed előtt a helyzet. Mandic bal keze szépített a Pro Reccónak. Varga Dániel ötméteresből növelte újra az előnyt háromra. A büntetőt centerből kiharcoló Mezei Tamás is betalált ballal, amikor az olaszoktól elvették a labdát, és kettesben találta magát a kapussal egy gyors visszatámadás után. Filipovic háromra visszazárkóztatta a reccóiakat, ez a balkezesek időszaka lett így, nem a magyar balsorsé. Kis Gábor is beköszönt centerből, valahogy becsúszott a labda. A Szolnokot háromezren ünnepelték az utolsó percben, végül 11-7-re nyert a magyar bajnokcsapat..

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.