Amitől az olasz–német napján is megőrül Siena

A középkori eredetű lóversenyen mindenki életveszélyben van. Hát még utána.

A. A.
2016. 07. 01. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sienát, az egyik legszebb és leghíresebb toszkán várost a középkor óta fogva tartja egy szent őrület: a Palio di Siena nevű lóverseny. Az 1600-as évek derekától pedig ugyanolyan szabályokkal tartják meg évente kétszer Siena pompás főterén, a kagyló alakú Piazza del Campón. A város negyedeinek nemes küzdelme ez, amelyért – mint az éppen egy éve készült videón is látható – az életüket is odaadnák a lovasok és a lokálpatrióta polgárok.

A tizenhét városnegyed közül minden alkalommal tíz vehet részt a viadalon: az előző évi hét kimaradó automatikusan résztvevővé válik, a többieket sorsolják. Ahogy a lovakat is, és már a kipróbálásuk is díszes, daloló menetet vonz a város szívében a nagy eseményt megelőző napokban.

A verseny napjai július 2. és augusztus 16., vagyis sarlós Boldogasszony ünnepe és Mária mennybevételének ünnepe. Az ezerméteres pályán három kört kell megtenniük a lovaknak – és tényleg csak a lovaknak, hiszen ők akkor is megszerzik az áhított győzelmet a városnegyednek, ha éppen elhagyják a lovasukat. Ez pedig, mint a videón is kiderül, elég gyakran megesik. Más kérdés, hogy a lovasokra a verseny után vár az igazi veszély: Siena lakossága. Érdemes megnézni, miért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.