időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Mint egy vécé: olaj szennyezi az olimpai helyszínt

MTI
2016.07.05. 12:11

Barnára színezte az olajos víz a fehér vitorlásokat.

Az augusztusi ötkarikás játékokra már a helyszínen készülő versenyzők hétfőn arra panaszkodtak, hogy fehér hajóikat barnára színezte az olajos víz. „Még soha nem láttam ilyet. Mindent beborított, ki sem lehetett kerülni. Korábban is hallottuk, és nagyon dühít minket, hogy rossz a vízminőség, de semmit nem tehetünk ellene” – mondta a finn Camilla Cedercreutz, aki 49-es FX-ben indul.

„A hajótok úgy néz ki, mint egy vécé” – mondta egy másik versenyző Cedercreutz partnerének, Noora Ruskolának.

Egy spanyol olimpikon, a 470-es hajóosztályban induló Jordi Xammar is panaszkodott a nagy kiterjedésű olajfoltra. „Megpróbáltam kikerülni, de a hajótest teljesen barna lett. A legrosszabb az volt, hogy rengeteg döglött halat láttunk.”

Hozzátette: mindezek ellenére a vízminőség jobb, mint korábban volt. „Némileg javult, mert az elmúlt években nem egyszer sárga-zöld volt” – mondta Xammar.

Már az olimpiai tesztversenyek során is sok résztvevő panaszkodott a szennyezett vízre, Erik Heil német vitorlázó augusztusban olyan súlyos bakteriális fertőzést kapott, hogy kórházban kellett kezelni.

A szervezőbizottság elnöke szeptemberben kijelentette, hogy rendben lesz a víz minősége az ötkarikás versenyek idejére, január közepén mégis tömeges halpusztulást észleltek a hatóságok. A körülményekkel kapcsolatban 2014 nyarán kerültek nyilvánosságra először aggasztó adatok: egy felmérés azt mutatta, hogy erősen szennyezett és egészségre ártalmas a tengervíz Rio de Janeiro környékén, a Guanabara-öbölben pedig magas a szennyvízből származó vírusok és baktériumok koncentrációja. Idén márciusban közölték, hogy a víz a korábbiakhoz képest is szennyezettebb.

A riói szervezők mindezek ellenére változatlanul azt állítják, hogy a vitorlázóknak nem kell majd egészségi kockázattól tartaniuk az olimpia idején.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.