Tiszeker Ágnes: Gyors eljárásra van szükség

Az osztrák seibersdorfi WADA akkreditált laborban találták pozitívnak egy kajakos mintáját.

MNO
2016. 07. 06. 9:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MKKSZ közleménye szerint a szövetség azonnali hatállyal felvette a kapcsolatot a versenyzővel, aki nem járult hozzá nevének nyilvánosságra hozatalához. Az MKKSZ a doppingeljárás hivatalos elindításáig további nyilatkozatot nem kíván tenni.

Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője az mno.hu-nak elmondta egyelőre pozitív A minta van, amelynek alapján most kezdődik az eljárás. „Bár a magyar sajtóban már megkezdődtek a találgatások a vélt vétkest illetően, amíg az eljárás nem indul meg, addig nem szabad a sportoló nevét nyilvánosságra hozni, a MACS és a szövetség is eszerint a szabály szerint járt el. A WADA által akkreditált osztrák seibersdorfi laborban vizsgálták be a mintát, innen érkezett az értesítés a MACS-hoz és mi megtettük a protokoll szerinti lépéseket, értesítettük a szövetséget. A versenyző kérheti a B minta elvégzését is, bár szóbeli igényről tudunk, hivatalos kérés még nem érkezett felénk. Igaz, az esetek többségében az A és B minta ugyanazt az eredményt hozza” – nyilatkozta Tiszeker Ágnes. A Ripost.hu információi szerint a vélt vétkes, aki kajakos és az olimpiai keret tagja, olyan szerrel bukott meg, amelyet Ben Johnson használt az 1988-as szöuli olimpián.

„Természetesen tudjuk, hogy milyen szerrel bukott a versenyző, de az eljárás szabályai szerint nem hozható nyilvánosságra. Ha a B minta is pozitív eredményt hoz, akkor beszélhetünk doppingvétségről, s ezzel zárul le az első szakasza az eljárásnak. Ebben a szakaszban lehet megnevezni a vétkest, akit meghallgatunk arról, hogy milyen úton, módon került a szervezetébe a tiltott szer, s ezt követően történhet meg az eltiltás. Ha fellebbezés történik, akkor másodfokon újravizsgáljuk az ügyet” – mondta Tiszeker Ágnes, aki szerint a lehető leggyorsabban meg kell történnie a B minta bevizsgálásának, mert mindössze egy hónap van hátra a riói olimpia rajtjáig.

A MACS egyébként hétfőn tartott sajtótájékoztatót a doppinggal kapcsolatos világban zajló eseményekről, az orosz ügyekről, a nem megfelelően működő, bezárt laborokról, arról, hogy Ázsiából érkezik a legtöbb doppingszer, s Magyarország nemcsak a kábítószer, de a dopping terén is tranzit országnak számít. Tiszeker Ágnes a sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy legnagyobb megdöbbenésére sokan a régi NDK-s időkben használt, súlyos mellékhatásokat okozó oral-turinabol szerrel élnek, amelyet ismét piacra dobtak. Az Oral-Turinabolt (OT), a jénai VEB Jenapharm által 1965-től gyártott gyógyszert eredetileg az idős, legyengült emberek izmainak erősítésére használták, de nagy dózisban az élsportolók izomzatát gyarapították. Ilyen ősrégi szernek számít a sztanozolol is, amellyel Ben Johnson annak idején megbukott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.