Dopping: az oroszokat már 2010-ben figyelmeztették

A botrány következményeként az összes orosz atlétát és súlyemelőt kitiltották a riói olimpiáról.

MTI
2016. 09. 09. 5:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami irányítású doppingolással vádolt, emiatt – a NOB döntése nyomán – a riói nyári játékokról több sportolójának indításáról lemondani kényszerült Oroszország olimpiai bizottságának (OKR) tiszteletbeli elnöke csütörtöki sajtókonferenciáján megemlítette, hogy a 2010-es vancouveri téli olimpián Jacques Rogge, a NOB akkori elnöke azt mondta: tudnak oroszországi doppingesetekről, s felhívta a sportminisztérium figyelmét a lehetséges szankciókra.

Szmirnov, aki jelenleg az OKR antidopping bizottságának a vezetője, úgy látja, elkerülhetetlenül megoldásra érett a helyzet, már csak azért is, mert „kétszázhatvanhét sportolónk vesztett rajta doppinghasználaton, ezzel nem lehet megbékélni”. Ennek az állapotnak véget kell vetni – jelentette ki.

A Szmirnov által vezetett testület életre hívását Vlagyimir Putyin július 22-én javasolta az OKR-nek leszögezve, hogy szükség van Oroszországban egy független doppingellenes bizottságra. Az OKR július 25-én megerősítette tisztében Szmirnovot.

A testülettel az olimpiai bizottság elnöke, Alekszandr Zsukov csütörtökön közölte, hogy ez év végéig megszületik a doppingellenes törvény Oroszországban.

Ami az előzményeket illeti, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) illetékes bizottsága tavaly november 9-én hozta nyilvánosságra a moszkvai doppinglaboratórium, továbbá a nemzeti antidopping-szervezet (RUSZADA) és az orosz sportminisztérium tevékenységére vonatkozó jelentését. Ez vádakat fogalmazott meg több orosz tisztségviselővel és sportolóval szemben. A WADA tanácsa ezt követően határozatban állapította meg, hogy a RUSZADA megsértette a nemzetközi ügynökség alapszabályát és felfüggesztette annak tevékenységét.

Idén júniusban a WADA Richard McLaren irányította független bizottsága jelentést terjesztett elő a 2014-es szocsi téli olimpián elkövetett doppingmanipulációkra vonatkozó vádak ügyében. Ez azt állította, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között 30 sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények elleplezését szolgáló rendszert.

Rodcsenkov, a moszkvai doppinglaboratórium korábbi igazgatója ellen Oroszországban hivatali visszaélés miatt büntetőeljárást indítottak azzal vádolva őt, hogy 2014-ben megsemmisített 1437 doppingmintát, jóllehet a WADA arra szólította fel, hogy a későbbi ismételt vizsgálatok céljából őrizze meg azokat.

Az orosz doppingbotrány következményeként a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kitiltotta az összes orosz atlétát a riói olimpiáról, amelyen egyedül a távolugró Darja Klisina indulhatott, mivel a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) indoklása szerint „a sportoló hitelt érdemlően igazolta, hogy versenyeken és azokon kívül is alávetette magát a doppingellenőrzéseknek Oroszországon kívül”.

A 2008-as és a 2012-es olimpiai minták NOB által elrendelt újratesztelése – más országok versenyzői mellett – számos orosz sportoló esetében mutatta ki utólag, hogy Pekingben és Londonban is doppingszert használva érte el eredményeit. Az atlétákhoz hasonlóan a súlyemelők nemzetközi szövetsége is eltiltotta az orosz súlyemelőket a riói indulástól.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.